sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Lia Olguta Vasilescu a spus adevarul. Cu cat vor creste salariile

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a confirmat luni ca legea salarizarii va aduce o crestere neta de numai 4% a salariilor pentru bugetari.

„Urmeaza sa avem o crestere de 4% pe net de la 1 ianuarie 2018. In acelasi timp, vom mai avea una cu 20% din martie pentru profesori, iar sanatatea urca direct pe grila din 2020”, a spus ministrul Muncii.

Ea a precizat: „In 2016 am avut un buget de cheltuieli salariale de 58 de miliarde de lei. In anul 2017, acesta a urcat la 68 de miliarde de lei.

Iar bugetul pe care dumneavoastra l-ati aprobat ca parlamentari este de 81 de miliarde pentru anul acesta”, a spus Lia Olguta Vasilescu la audierile din Parlament pentru validarea Guvernului Dancila.

Legea salarizarii prevedea o crestere a salariului brut de 25% pentru bugetari

Legea salarizarii a venit la pachet cu „revolutia fiscala” care a mutat contributiile de la angajator la angajat, astfel ca majorarea a fost in mare parte estompata pe salariul net, de la 1 ianuarie, ramanand doar o crestere de 4%.

Totodata, legea mai prevede ca salariile profesorilor vor creste cu inca 20% de la 1 martie 2018. De asemenea, prin exceptie, salariile de baza ale medicilor si asistentilor medicali vor creste de la 1 martie 2018 la nivelul stabilit pentru 2022, adica la nivelul maxim.

Sunt vesti de ultim moment despre toate pensiile din Romania. Ce urmeaza sa se intample cu punctul de pensie este specificat in programul de guvernare pentru anii 2018 – 2020.

Punctul de pensie va creste in urmatorii 3 ani, astfel: in 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, in 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, in 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei. Totul, potrivit Programului de guvernare 2018 – 2020 publicat pe site-ul Camerei Deputatilor.

‘Aceasta crestere a pensiilor ii va avantaja nu doar pe pensionarii de astazi, ci si pe salariatii de astazi – pensionarii de maine, care vor fi incurajati sa lucreze in Romania stiind ca la pensie vor avea un fond puternic finantat, care sa le asigure o batranete linistita.

La toate acestea trebuie sa adaugam si faptul ca astazi alocarea pentru pensii reprezinta sub 8% din PIB in Romania, in timp ce in restul Europei media este de 14%’, se mai arata in document.

Salariul minim net va creste anual cu 100 lei

Astfel incat in 2020 acesta sa fie mai mare decat echivalentul a 300 euro si se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare, potrivit documentului.

Salariul minim pentru persoanele cu studii superioare urmeaza sa se majoreze, anual, cu 150 lei, net.

‘Salariul minim va creste o data pe an, asa cum se intampla in toate tarile dezvoltate din Europa: Franta, Germania, Italia, Olanda.

Astazi in Romania munca este rasplatita cu 34% din totalul valorii productiei obtinute, in timp ce capitalul, adica alocarea pentru profit si recuperarea investitiei, primeste 56%.

Tinta pentru 2020 o reprezinta depasirea pragului de 40% pentru plata muncii din total productie. In Europa, media este de aproape 50% – 50%’, se precizeaza in documentul citat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img