vineri, 29 martie, 2024

Lia Olguta Vasilescu, anunt de maxima importanta! Ultimele modificari la Legea salarizarii

Distribuie:

Publicat:

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a vorbit la ”Exces de Putere” despre cele mai recente schimbari salariale si din domeniul contributiilor.

”In sistemul sanitar am facut toate aceste modificari dupa cum este scris in programul de guvernare. La ora actuala suntem peste media europeana. In legea salarizarii, la absolut toate categoriile de bugetari sunt cresteri. Este adevarat, vor ajunge la aceste salarii in 2022, cand legea va fi implinita, ca sa spun asa, pana atunci cresterile vor fi etapizate. A fost acel transfer al contributiilor, dar de anul viitor se va creste pe diferenta, cresterile mari vor fi la cei cu salarii mai mici” a spus ministrul.

Despre scaderile salariale intalnite in practica:

”Dupa aplicarea legii am intalnit multe greseli de calcul. Intreaga noastra directie de salarizare din minister discuta cu institutiile unde se intampla aceste scaderi. Am avut surprize neplacute inclusiv la nivelul justitiei. In afara de Curtea de Apel Bacau, in rest erau gresite peste tot” a precizat Lia Olguta Vasilescu.

”Toti avem tendinta sa devenim lideri de sindicat, sa ne aparam ce avem in subordine. De aceea s-a luat decizia ca niciun ministru sa nu participe la sedinta din Parlament. Daca la 1 ianuarie erau salarii scazute pentru 3% dintre bugetari, acum sunt pentru 1%”.

”In spitale noi avem nevoie de medici si asistente. Aici e un deficit foarte mare. Ordonatorul de credite trebuie sa se incadreze in 30%”.

CITESTE SI: Medicii romani sunt epuizati fizic si psihic. Fenomenul "burnout" afecteaza peste jumatate dintre ei

Medici putini, garzi epuizante, interventii multe, teama de esec si de a nu-ti pierde pacientul. Asta traiesc medicii din Romania zi de zi, iar acest stres prelungit se transforma, de cele mai multe ori, in sindrom "burnout". Adica epuizare fizica si psihica, neglijarea propriei stari de sanaate, ce poate culmina cu decesul.

Medicul Raluca Ungureanu este specialist ATI, la spitalul Coltea din Capitala. Abia a terminat cei 5 ani epuizanti de rezidentiat. Acum, munceste din greu ca medic specialist in anestezie si terapie intensiva. Locul in care viata si moartea se intalnesc cel mai des.

Iar aceasta situatie de stres permanent, la care se adauga oboseala, programul haotic de viata si munca, duce la epuizare. Fapt confirmat si de catre medicii cu zeci de ani experienta in spate, dar care incearca sa tina situatia sub control.

Fenomenul de burnout inseamna epuizarea fizica si psihica, ce duce, inevitabil, la scaderea perfomantelor profesionale si creste riscul de eroare medicala. Cei care sufera de acest sindrom au viata afectata pe toate planurile, se lupta cu depresia si anxietatea.

Foarte putini medici care ajung intr-o astfel de situatie aleg sa apeleze la colegii specialisti psihologi sau psihiatri.

Un studiu al Colegiului Medicilor scoate la lumina faptul ca 55 la suta dintre medicii din Capitala sufera de burnout personal, 52 la suta de burnout profesional si 36 dintre acestia de de burnout legat de interactiunea cu pacientul. Un sfert din totalul medicilor sufera de toate cele trei tipuri de epuizare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img