News Flash:

Liberalii trec in ofensiva - Ministrul Claudiu Nasui sa citeasca legea, sa lase scuzele si acuzele si sa se apuce de munca: `Sa ii explice cineva din minister!`

8 Februarie 2021
187 Vizualizari | 0 Comentarii
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.9253 RON (0.0000)
USD: 4.0683 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
media 160656031057485400

IMM-urile din România așteaptă de câteva luni de la Guvern banii promiși. Încă așteaptă și este foarte posibil să continue mult și bine așteptarea pentru că ministrul Economiei, Claudiu Năsui, are suspiciuni că ceva nu e făcut corect în ce privește solicitările trimise. Premierul a trimis în control Corpul de control al prim-ministrului în urma suspiciunilor publice ale ministrului USR. Se pare însă că la mijloc nu e nimic necurat... ci doar abilitatea noului ministru de a citi și aplica legea, cel puțin așa susțin liberalii. Prin vocea deputatului Maria Gabriela Horga ei susțin că fostul ministru și al Economiei (acum doar al Energiei după splitarea ministerului în două entități), Virgil Popescu, a pregătit atent tot ceea ce trebuia și că acum singurul lucru de făcut e să fie date finanțările solicitate celor care se încadrează în criteriile specificate clar de lege.

În aceste condiții deputatul PNL îi cere imperativ ministrului Claudiu Năsui să lase scuzele și să aplice legea care este clară:

”Chiar nimeni din Ministerul Economiei nu cunoaște textul legii care spune că nu se finanțează imobiliarele în cadrul proiectelor pentru granturi PRODUCTIVE? Art 23, alin 5, OUG 130/2020, modificată.

Apreciez determinarea publică a ministrului Economiei, Claudiu Năsui, de a acorda în mod corect și doar pentru firmele care au cu adevarat nevoie granturile pentru investiții PRODUCTIVE (nu imobiliare). Mi-ar plăcea însă să nu o facă doar în comunicarea publică, ci să asigure și o implementare corectă a ceea ce este deja prevăzut în OUG 130/2020 modificată.

Deci, pe scurt ce s-a întâmplat:

Ministrul Năsui a demarat implementarea măsurii 3, granturi pentru investiții productive. Măsura era pregătită de fostul Guvern #PNL și de fostul ministru al economiei, din punct de vedere legislativ, dar a fost implementată de actualul ministru.

Au apărut suspiciuni în spațiul public asupra modului în care s-au desfășurat înscrierile și asupra unor deficiențe de implementare apărute la MEAT.

Ministrul Năsui susține că măsura nu este bună și nu își atinge scopul pentru că multe proiecte sunt de investiții imobiliare și apartamente.

Prim-ministrul Florin Cîţu, în urma suspiciunilor apărute în spațiul public de fraudă la înscrieri și a problemelor apărute, trimite corpul de control pentru verificarea implementării de către MEAT a modalității în care s-au desfășurat înscrierile și s-au aplicat prevederile legate.

Ce trebuie să știm:

Deși ministrul Năsui încearcă să scuze problemele de implementare acuzând legislația și modul în care a fost gândită măsura de granturi pentru investiții productive (măsura 3), adevarata problemă este faptul că nu se implementează corect și nu se aplică prevederile legale din OUG 130/2020 modificată.

Ministrul ar trebui să știe că scrie negru pe alb în lege care sunt investițiile ce pot finanțate cu granturile din măsura 3 și de asemenea ce nu se poate face cu banii.

Pentru împrospătarea memoriei, las aici pasajele din actul normativ la care fac referire, chiar art. 23 alin. 5 definește foarte clar ce anume nu se finanțează:

Art 23, (5) Din granturile pentru investiții nu se finanțează:

a) cereri de finanțare care au drept obiect realizarea unor servicii de consultanță, studii sau alte activități asimilate acestora;

b) cereri de finanțare care au drept obiect sedii de birouri sau alte activități destinate investițiilor imobiliare pentru închirierea de birouri/concesionarea sau orice alte forme de valorificare ale acestora;

c) orice alte cereri de finanțare care nu sunt în legătură cu domeniile de investiții prevăzute la art. 19 alin. (1) și (2).

Ordonanța definește investiția productivă și stabilește și tipurile de cheltuieli care se pot face, astfel:

“i) grant pentru investiții productive - grant acordat beneficiarilor de ajutor de stat din fonduri externe nerambursabile pentru realizarea de investiții necesare pentru extinderea/reabilitarea/modernizarea capacităților de producție existente, realizarea unor capacități de producții noi, achiziționarea de echipamente, utilaje și instalații, precum și pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziționarea unor clădiri destinate activităților de producție noi, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri necesare realizării investițiilor, în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanțare”.

MEAT și ministrul Claudiu Năsui au, prin OUG 130 modificată, toate instrumentele pentru a implementa corect această măsură.

Deci, mă aștept ca toți cei care au depus proiecte și nu respectă ceea ce legea definește ca fiind investiție productivă să fie descalificați, după cum ministrul ne atrăgea atenția public că există multe astfel de proiecte.

MEAT trebuie în aceste cazuri doar să aplice LEGEA și să implementeze corect măsura. Au soluția în Monitorul Oficial.

Am avut multe discuții cu cei din mediul de afaceri despre măsura 2 sau măsura 3, granturile pentru investiții productive sunt extrem de așteptate de mediul de afaceri cinstit. Scopul acestei măsuri este să ajute mediul de afaceri să își continue investițiile chiar și într-o perioadă de criză, să mențină și să creeze locuri de muncă.

Domnule Ministru, aveți toate instrumentele să o implementați corect, deci nu permiteți

ca banii destinați IMM-urilor să fie folosiți de firme care doresc să profite și să achiziționeze imobiliare și apartamente”, a scris deputatul Maria Gabriela Horga pe pagina ei de Facebook.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1629 (s) | 34 queries | Mysql time :0.038842 (s)