News Flash:

Liceele cu profil tehnologic, preferate de elevii claselor a VIII-a

23 Octombrie 2013
2525 Vizualizari | 0 Comentarii
Licee cu profil tehnologic
Chiar daca abia a inceput anul scolar, elevii claselor a VIII-a au inceput inca de pe acum sa se gandeasca la drumul pe care il vor urma in viata. Pentru ca planurile de scolarizare sa poata fi adaptate cerintelor, anual, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Vaslui si Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Vaslui realizeaza studii de testare a optiunilor elevilor si a motivelor care determina aceste optiuni. Potrivit ultimelor analize, in ultimii ani, majoritatea elevilor care termina gimnaziul prefera liceele cu profil tehnologic.

„Studiul pentru testarea optiunilor elevilor de clasa a VIII-a realizat de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala (CJRAE) Vaslui are drept scop informarea elevilor si parintilor asupra optiunilor colegilor lor si constituie, totodata, un sprijin in fundamentarea proiectului planului de scolarizare pentru anul scolar urmator. Anul trecut, chestionarele de testare a optiunilor au fost aplicate unui numar de 4.266 de elevi din judetul Vaslui. Centralizatorul datelor colectate ne indica faptul ca, din totalul elevilor care au raspuns, doar 4.168 (97,70%) si-au exprimat clar optiunea.

Un procent de 2,37% (99) din totalul celor care si-au exprimat clar optiunea nu mai doresc sa isi continue studiile. Mai trebuie mentionat ca 86 de elevi (2,06%) s-au orientat spre licee din alte judete", a precizat Daniela Laic, directorul CJRAE Vaslui. Potrivit acesteia, in ultimii ani, elevii care termina gimnaziul se orienteaza catre profilurile liceale tehnologice. Filiera tehnologica ramane, asadar, pe primul loc in optiunile elevilor, cu 44,63% din totalul optiunilor, urmata de filiera teoretica, cu 43,47%, si cea vocationala, cu 9,95% din totalul optiunilor. Majoritatea celor care opteaza pentru filiera tehnologica prefera profilul tehnic, 44,38% dintre acestia alegand acest profil, in detrimentul profilului servicii (41,13%) si resurse naturale si protectia mediului (14,48%), in timp ce, pentru filiera teoretica, se constata ca profilul uman se afla in fata celui real, cu 31,26 procente (65,63%, fata de 34,37%).

In ceea ce priveste filiera vocationala, se observa ca procentul cel mai mare in optiunile elevilor il detine profilul sportiv, cu 56,05%, urmat de profilul pedagogic, cu 23,21%, profilul militar, cu 5,68%, profilul arte vizuale, cu 4,69%, si, la mica diferenta, profilul teologic, cu 4,44%. Principalele motive care stau la baza alegerii facute sunt dorinta elevului (45,60%), precum si specializarea necesara pentru practicarea profesiei dorite (14,68%). Pe locul trei s-a situat raspunsul dorinta/influenta parintilor (11,22%). Pe de alta parte, 96 (2,08%) de elevi nu motiveaza alegerile facute.

In ceea ce priveste criteriile principale ce stau la baza deciziei de continuare a studiilor, pe primul loc ramane criteriul apropierii de casa a unitatii scolare, cu 26,85%, al doilea loc ocupandu-l conditiile oferite de scoala, cu 22,11%. Un loc important il reprezinta si prietenii si cunostintele care invata in cadrul liceului ales, cu 17,47% (aproape un procent mai mult fata de anul trecut), dar si venitul parintilor si prestigiul profesorilor, 11,98%, respectiv 10,63% dintre elevii chestionati mentionand acest criteriu de alegere. Orele de dirigentie si cele de consiliere si orientare le ofera copiilor cele mai importante informatii in sprijinul clarificarii si consolidarii optiunii scolare (44,63%), pe locul doi situandu-se vizitele facute in unitatile scolare (16,17%), iar pe locul trei activitatile cu parintii (12,27%).

Sursa: monitoruldevaslui.ro

elevii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 23 queries | Mysql time :0.048847 (s)