vineri, 26 aprilie, 2024

Lilian Scripnic, deputat AUR: Filozofia Guvernului în domeniul pensiilor încurajează tranziţia de la locul de muncă direct la locul de veci

Distribuie:

Publicat:

Într-o declaraţie politică susţinută în Parlament, deputatul AUR de Galaţi, Lilian Scripnic, cere Guvernului să adopte politici pro-familie, de încurajare a creşterii natalităţii, în loc să mărească vârsta de pensionare.

"În lipsa politicilor publice de creştere a natalităţii, actualul Guvern introduce, prin PNRR, perspective revoltătoare pentru românii care au muncit o viaţă întreagă pentru a beneficia la bătrâneţe de o pensie decentă. Mai precis, Guvernul ne spune că toate contribuţiile la pensie plătite de cetăţenii acestei ţări vreme de zeci de ani devin irelevante odată cu creşterea vârstei de pensionare. Filozofia Guvernului în domeniul pensiilor încurajează tranziţia de la locul de muncă direct la locul de veci", a explicat parlamentarul AUR.

În opinia sa, alternativa la această filozofie este încurajarea natalităţii astfel încât populaţia activă să fie mereu la un nivel care să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii. "Alte ţări, cum ar fi Ungaria şi Polonia, cheltuie masiv pentru încurajarea natalităţii. Alocaţii lunare, bani pentru casă şi maşină, ajutor de şcolarizare, garantarea unei pensii pentru "mamele eroine", construcţia de creşe şi grădiniţe, tabere de vară ieftine pentru copii, alocaţii pentru bunicii care îşi îngrijesc nepoţii, concediu plătit pentru bunicii care muncesc dar care vor să-şi îngrijească nepotul nou-născut – acestea sunt doar câteva dintre măsurile cuprinse în politicile pro-familie adoptate în ţările care lucrează intens pentru a inversa tendinţele demografice negative", a mai arătat Lilian Scripnic.

Pornind de la statisticile dezolante legate de natalitate, deputatul AUR de Galaţi cere Guvernului să implementeze urgent politici de corectare a tendinţelor demografice negative. "Dacă acest lucru nu se întâmplă cât mai curând, România se va transforma într-o insulă depopulată a Europei, iar conceptul de pensie va deveni, cu adevărat, un concept golit de conţinut", a mai spus Lilian Scripnic.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în anul 2020, numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 178.630 copii, cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent. La începutul anului 2021, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 cu domiciliul în România era de 3.895.000, în scădere cu 40.000 comparativ cu anul anterior. În anul 2020, rata de fertilitate a scăzut faţă de anii anteriori ajungând la 34,0 născuţi-vii la 1000 femei de vârstă fertilă (15-49 ani). Tot în 2020, speranţa de viaţă a fost de 74,2 ani, însemnând o scădere cu 1,3 ani comparativ cu nivelul din anul 2019. De menţionat că speranţa de viaţă din România (la valori cu 7-8 ani mai mici decât cele mai ridicate în Europa) a înregistrat o stagnare din 2013 până în 2019.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img