vineri, 26 aprilie, 2024

Lipsa de socializare iti poate afecta sanatatea

Distribuie:

Publicat:

Nu dam importanta care merita conexiunilor umane, gandindu-ne ca sunt doar ceva care ne ajuta sa treaca timpul. in realitate, sunt cruciale pentru bunastarea noastra mentala si fizica. Lipsa de socializare poate duce la aparitia unor probleme oribile. Iata ce se intampla daca nu socializezi pentru o perioada mai lunga de timp potrivit oamenilor de stiinta! Modalitati in care iti afectata sanatatea lipsa de socializare

1. Depresie. Fara conexiunea umana, poti sa te simti deprimat cu usurinta. Daca lipsa de socializare are loc pentru prea mult timp, simptomele pot ajunge sa declanseze depresia. in cazul oamenilor care sufera deja de aceasta afectiune mentala, izolarea poate sa faca simptomele mai grave.

2. Viata mai scurta. Studiile au aratat ca izolarea nu este nociva doar pentru mintea ta, ci si pentru sanatatea ta fizica. Atunci cand esti complet singur si nu ai parte de nicio conexiune sociala pentru mai mult de o zi, viata ti se scurteaza. Iar atunci cand opresti complet socializarea, creste riscul de a muri tanar.

3. Stima de sine scazuta. Pe langa depresie, unul dintre cele mai comune efecte cauzate de lipsa de socializare este stima de sine scazuta. Izolarea continua te poate face sa ai o parere proasta despre felul in care arati si te poate face, de asemenea, sa-ti pierzi increderea in tine.

4. Risc crescut de tumori. Poate ca cel mai infricosator efect al izolarii este riscul crescut de dezvoltare a tumorilor. Un studiu recent a aratat ca lipsa de socializare pentru perioade lungi de timp poate mari cresterea tumorilor in mod drastic. Iar aceste tumori pot deveni canceroase.

5. Dificultati de invatare. Singuratatea poate face creierul sa functioneze intr-un mod foarte negativ. Oamenii care petrec foarte mult timp singuri sunt predispusi problemelor si dificultatilor de invatare. Acestia pot avea probleme si cu sarcinile care implica mintea, cum ar fi jocurile mentale si puzzle-urile.

6. Risc crescut de dementa. Interactiunile sociale sunt vitale pentru protejarea mintii de dementa. Un studiu realizat in 2008 de American Journal of Public Health a aflat ca femeile in varsta care au avut retele sociale mari au reusit sa scada cu 26% riscul de a dezvolta dementa si probleme cognitive.

7. Lipsa de empatie. Departarea de oameni pentru perioade lungi de timp te poate face sa pierzi conexiunea cu acestia. iti poate schimba modul in care iti functioneaza mintea si poti pierde simtul empatiei. Chiar si cei mai empatici oameni pot suferi din cauza lipsei de socializare, atunci cand este intinsa pe perioade lungi de timp.

8. Simt scazut al realitatii. Daca petreci mult timp departe de restul lumii, poti uita cum functioneaza aceasta. Daca stai acasa si te uiti la televizor sau dai scroll prin social media fara interactiuni sociale reale, poti pierde simtul realitatii. Iar acest lucru poate cauza depresie.

Exista cateva modalitati groaznice in care lipsa de socializare pe termen lung te poate afecta la nivel fizic si mental. Pentru a evita acest lucru, incearca sa socializezi cat mai des. Poate ca nu este mereu cel mai usor lucru pe care poti sa il faci, dar este extrem de important pentru sanatatea si fericirea ta. sursa: eva.ro
(A.M.)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img