vineri, 19 aprilie, 2024

Lira sterlină a marcat cea de-a 30-a aniversare a ‘Miercurii Negre’, coborând la un nou minim al ultimilor 37 de ani

Distribuie:

Publicat:

Lira sterlină a marcat vineri cea de-a 30-a aniversare a "Miercurii Negre", coborând la un nou minim al ultimilor 37 de ani în raport cu dolarul american și la minimul ultimelor 19 luni în raport cu euro, scrie Reuters.

Scăderea vine după ce cifrele mai slabe decât se așteptau privind vânzările cu amănuntul au întărit temerile legate de economia Marii Britanii.

Lira sterlină a scăzut cu peste 1% în raport cu dolarul, până la 1,1351 dolari, cel mai scăzut nivel din 1985 încoace, și a fost tranzacționată ultima dată la 1,1404 dolari, potrivit Mediafax.

Majoritatea monedelor majore s-au luptat cu dolarul în ultimele luni, iar bancnota verde a primit un nou impuls în această săptămână, după ce inflația americană mai mare decât estimările a determinat piețele să se aștepte la o nouă majorare importantă a dobânzii de către Rezerva Federală săptămâna viitoare.

Pe 16 septembrie 1992, Marea Britanie a ieșit din Mecanismul ratei de schimb – un sistem conceput să reducă fluctuațiile valutare înainte de lansarea euro – ceea ce a dus la o devalorizare puternică a lirei.

În acea zi, cunoscută acum sub numele de "Miercurea Neagră", lira sterlină a scăzut cu 4,3%, terminând ziua la 1,778 dolari, mult peste nivelul din prezent.

Scăderea de vineri a urmat datelor care au arătat că volumul vânzărilor cu amănuntul a scăzut cu 1,6% în termeni lunari în august – cea mai mare scădere din decembrie 2021 și mai rău decât toate previziunile unui sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor, care indicau o scădere de 0,5%.

Aceasta a fost cea mai recentă veste proastă pentru economia britanică, care se confruntă cu o creștere economică lentă și o inflație mai persistentă decât în orice altă economie majoră, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internațional.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img