vineri, 29 martie, 2024

Liviu Dragnea: “Este de NEPERMIS faptul ca MULTINATIONALELE isi bat joc de romani”

Distribuie:

Publicat:

Fondul de pensii NN si-a anuntat, marti, clientii ca in ultimele saptamani au existat discutii in spatiul public privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private si le recomanda sa se informeze despre contextul pietei. Presedintele Camerei Deputatilorliderul PSD Liviu Dragnea, a cerut, miercuri, ca ASFGuvernul si ministerul de Finante sa actioneze „foarte dur” in cazul NN, pentru a da exemplu si pentru celelalte multinationale “care fac zeci de miliarde in Romania, care isi bat joc de romani, de statul roman”.

„Ceea ce a facut aceasta companie de asigurari (NN, n.r.) este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF, Guvernul si Ministerul de Finante trebuie sa actioneze foarte dur pentru ca trebuie sa fim exemplu si pentru celelalte multinationale care fac zeci de miliarde in Romania si care isi bat joc de romani si de statul roman”, a spus Dragnea la Antena 3.

El a acuzat NN ca si-a incitat clientii la proteste, fara a verifica in prealabil si fara a fi existat vreo informatie oficiala privind o eventuala decizie de nationalizare a sistemului de pensii private.

Eu vreau sa revin la aceasta companie de asigurari. Deci nu ai niciun fel de informatie oficiala de la Guvern, nu suni la Guvern sa verifici daca asa ceva exista in intentia Guvernului si incepi sa trimiti sute, mii de mail-uri incitand clientii bancii sau clientii asigurati la proteste. Asa ceva nu se poate”, a spus Dragnea.

Dragnea a mai spus, totodata, ca Guvernul Romaniei ar trebui sa ceara explicatii de la Ambasada Olandei, de la Guvernul Olandei si de la conducerea ING din Olanda pentru ceea ce a facut fondul de pensii NN in Romania legat de pensiile private.

Eu cred ca Guvernul Romaniei ar trebui sa ceara explicatii la Ambasada Olandei si la Guvernul Olandei si la conducerea ING din Olanda pentru ceea ce a facut aceasta companie de asigurari in Romania. Poate puteau sa o faca intr-o colonie sau intr-o fosta colonie olandeza. In Romania nu este permis asa ceva. Nu poti sa pornesti un asemenea scandal din nimic pentru ca nu a existat nici in programul de guvernare, nici vreo discutie in Guvern, nici vreo discutie in coalitie sau Parlament despre asa ceva”, a spus Dragnea la Antena 3.
Dragnea a spus, de asemenea, ca scandalul privind pensiile private ar fi fost provocat de presedintele ASF, Misu Negritoiu, precizand ca in perioada urmatoare va fi declansata procedura parlamentara de demitere a conducerii ASF.

“In ceea ce priveste acest scandal, este pornit de la domnul Misu Negritoiu, presedintele ASF, care stie ca, in foarte scurt timp, Parlamentul va demite toata conducerea ASF”, a acuzat Dragnea. Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a precizat, miercuri, ca PSD nu a intentionat si nu intentioneaza sa nationalizeze sistemul de pensii private din Romania, el aratand ca aceasta stire este falsa, respectiv „fake news”.

Sunt zeci de cazuri de multinationale, care au venit in Romania doar pentru forta de munca extrem de ieftina. In schimb, aceste multinationale nu fac altceva decats a se imbogateasca in Romania, scotand in strainatate tot profitul lor. 

Companiile gigant functioneaza dupa scheme financiare sofisticate, puse in practica si perfectionate de specialisti, prin care transfera intreg profitul catre alte state dezvoltate, ceea ce duce la evitarea platii impozitelor in Romania, la asigurari sociale neplatite pentru angajati sau chiar la rambursari de TVA de sute de milioane euro catre firmele controlate de aceste multinationale. Ele mascheaza profitul în tara de origine si în paradisuri fiscale, iar în tara noastra raporteaza pierderi, insa cu toate acestea nu sunt în faliment si nici macar în insolventa. Pierderile suferite de economia româneasca pe seama acestor companii în ultimii ani se ridica la mii de miliarde de euro. In loc sa-si declare profitul obtinut, multinationalele prefera sa plateasca servicii de consultanta de ordinul miliardelor de euro catre firme din tarile mama, dar cu acelasi actionar. Aceste conglomerate sunt o caracatita prin care banii sunt scosi din Romania, iar bugetul statului este pagubit cu miliarde de euro. La Iasi, este de notorietate cazul unei multinationale cum este Delphi, si care a fost anchetata inclusiv de ANAF pentru ingineriile financiare prin care au scos din tara profituri de miliarde de euro. 

Cotidianul Buna Ziua Iasi nu are absolut nimic impotriva multinationalelor, ci dimpotriva, sustine si promoveaza investitiile straine serioase si legale din Romania. Este nevoie insa, in acelasi timp, ca si firmele straine si cele autohtone sa aiba parte de acelasi tratament din partea autoritatilor statului. Vom reveni! 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img