marți, 19 martie, 2024

Liviu Dragnea, legaturi secrete cu Serviciul Roman de Informatii? Acum vom afla raspunsul

Distribuie:

Publicat:

Serviciu Roman de Informatii (SRI) este in centrul unui scandal urias, dupa ce in ultimele saptamani au iesit la iveala afacerile oneroase cu care s-au ocupat unii membri ai acestui organism. In loc sa se ocupe de protejarea oamenilor, unii angajati ai SRI s-au ocupat cu distrugerea unor afaceri, cu bagarea la puscarie a unor oameni nevinovati, cu distrugerea unor trusturi media si cu instaurarea unei stari de teroare in Romania. Romanii trebuie sa afle insa adevarul despre toate ilegalitatile comise de unii oameni din Serviciul Roman de Informatii in ultimii 10 ani. De aceea, este imperios necesar ca membrii Comisiei de Supraveghere si Control a activitatii SRI sa demareze o ancheta fara precedent la acest serviciu de informatii. 

Ceea ce s-a intamplat in ultimii ani la Serviciul Roman de Informatii este absolut revoltator. Au cheltuit bugete de sute de milioane de euro (tot mai mari cu fiecare an care trecea), au ascultat milioane de romani, de multe ori ilegal (mandatele de ascultare din Romania depasesc ca numar pe cele aprobate in SUA), iar acum a venit ziua in care romanii au dreptul sa afle cum au fost cheltuiti banii lor, au dreptul sa afle cine si-a batut joc de drepturile lor fundamentale in ultimii 10 ani. 

Pe langa o comisie parlamentara de ancheta care trebuie sa cerceteze in amanunt tot ce s-a intamplat la SRI in noul deceniu, ar fi nevoie ca bugetul SRI sa revina la valorile din urma cu 10 ani. In toata aceasta perioada, bugetul SRI a crescut de cateva ori. De exemplu, doar pentru 2016, SRI are un buget alocat de 1,85 miliarde de lei, în crestere cu 19,37% fata de 2015, cand bugetul a fost de 1,55 miliarde de lei.

Acum vom vedea daca Liviu Dragnea are intelegeri secrete cu SRI sau va avea curajul sa puna piciorul in prag si sa reduca substantial bugetele serviciilor de informatii. Din banii romanilor se pot face autostrazi, construi spitale sau scoli. In ultimul deceniu insa, banii care ar trebui sa mearga la infrastructura sau sanatate au fost alocati serviciilor secrete. Si uite asa, romanii raman fara autostrazi si spitale, dar platesc din ce in ce mai multi bani, ca SRI sa le asculte telefoanele, sa-i urmareasca secunda de secunda si sa-i terorizeze in fiecare clipa. 

Apelul unui fost deputat: “bugetul SRI trebuie inghetat!” 

De altfel, au aparut tot mai multe voci care spun ca bugetul SRI ar trebui înghetat sau chiar redus la un minim necesar functionarii. Aceasta este si opinia fostului deputat PNL Radu Zlati, care face apel la parlamentarii liberali în acest sens. Zlati sustine ca institutiile de forta în statul roman sunt supradimensionate. “Sunt unul dintre cei care cred ca, în lipsa unui control eficient din partea societatii civile (asta însemnand si un control parlamentar adecvat) a da mai multi bani serviciilor secrete înseamna doar a mari o putere care, necontrolata, poate fi tot atat de bine folosita în bine ca si în rau. Bonus: aceasta folosire în rau a puterii serviciilor secrete este deja o practica si nu de azi, de ieri”, scrie fostul deputat pe blogul sau.

Zlati afirma ca recentele dezvaluiri ale lui Sebastian Ghita, suspendarea si anchetarea generalului Coldea “întaresc presupunerile ca, nu doar într-un singur caz, SRI a interactionat cu structuri economice, juridice si politice si din media influentand procese decizionale în care, prin legea de organizare a SRI, amestecul institutiei era indeziderabil”. “Mai mult, acest amestec s-a realizat conform unor obiective care, la ora actuala, este foasrte neclar în ce masura apartineau generalului Coldea personal si în ce masura erau ale institutiei (în cel de al doilea caz, mi se pare o intruziune mult mai grava decat faptul ca o persoana cu greutate dintr-un serviciu secret are o agenda politica personala). Nu este treaba SRI sa se amestece nici în chestiunile interne ale partidelor, nici în managementul unei institutii media, nici în deciziile magistratilor, nici în activitatea procurorilor – dincolo de cadrul riguros instituit prin lege”, mai scrie Radu Zlati.

“Acestea fiind zise, adresandu-ma colegilor parlamentari liberali, afirm cu tarie faptul ca personal consider ca, pe fondul scandalurilor care întineaza (dar nu fara motive cu miros de verosimilitate…) imaginea SRI, solicitarea din partea serviciului a unui buget de doua ori mai mare (asa cum a aparut informatia în presa) reprezinta un afront la adresa societatii romanesti. Cred ca, cel putin pana la clarificarea banuielor majore asupra felului în care SRI întelege sa interactioneze cu societatea romaneasca, bugetul institutiei ar trebui înghetat, sau chiar adus la minimul necesar functionarii. Mai bine un SRI functionand cu luminile în faza de avarie, decat o Romanie în care democratia si statul de drept lasa loc secreto-arhiei si statului de drepti”, afirma fostul deputat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img