vineri, 19 aprilie, 2024

Liviu Dragnea vs Klaus Iohannis! Doua atitudini in politica externa

Distribuie:

Publicat:

Statul roman i-a abandonat pe romanii din Ucraina, care, incepand de astazi, nu vor mai putea invata limba romana decat cel mult in clasele primare. Presedintele ucrainean a promulgat noua lege a educatiei, care restrange drastic drepturile minoritatilor nationale. Astfel, sansa Romaniei de a negocia imbunatatirea conditiilor de educatie pentru romanii din Bucovina ucraineana au fost spulberate.

Sanse existau pana ieri, caci presedintele Iohannis urma sa faca o vizita oficiala la Kiev, unde ar fi putut discuta aceasta problema grava. Din nefericire, Iohannis a ales sa-si anuleze vizita si, de asemenea, sa anuleze vizita pe care presedintele Parlamentului ucrainean urma s-o faca la Bucuresti. Nervos, presedintele ucrainean Porosenko a decis sa promulge legea, iar acum, practic, nu mai este nimic de facut. Atitudinea lui Iohannis este de neinteles, avand in vedere ca vizita sa la Kiev era o ultima sansa – importanta – de a rezolva lucrurile in favoarea romanilor din Ucraina. Dupa cum se stie, statele est-europene in genul Ucrainei sunt prea putin sensibile la ”suparari diplomatice”, ba chiar le determina sa actioneze si mai decis in directia pe care o vor. Exista deja mai multe voci, intre care fostul presedinte Basescu, care au criticat in termeni duri modul in care presedintele Iohannis intelege sa faca politica externa a Romaniei si sa apere interesele romanilor de pretutindeni.

O cu totul alta abordare a avut, recent, presedintele PSDLiviu Dragnea, care, dupa izbucnirea unui scandal legat de Liceul Romano-Catolic de la Targu Mures, a lasat orgoliul la o parte si l-a sunat pe premierul ungar Viktor Orban. Astfel, liderul PSD a reusit sa convinga Ungaria sa sprijine din nou candidatura Romaniei la OCDE, dupa ce aceasta tara anuntase ca, din cauza problemelor de la liceul din Targu Mures, isi va retrage acest sprijin.


Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img