vineri, 19 aprilie, 2024

Liviu Voinea, viceguvernatorul Bancii Nationale: Nu e treaba BNR daca bancile au facut abuzuri fiscale declarand pierderi

Distribuie:

Publicat:

Bancile cu pierderi au adus aporturi de capital si aceasta era obligatia lor fata de Banca Nationala, dar daca au vandut cu discounturi mari creditele neperformante ori au provizionat “inclusiv ce nu trebuie”, aceasta nu mai e treaba BNR, a declarat joi viceguvernatorul bancii centrale, Liviu Voinea.

“Banca Nationala le-a cerut bancilor cu pierderi sa aduca aporturi de capital si s-au acumulat astfel 14,7 miliarde de lei aporturi de capital in anii post-criza. Spre deosebire de firmele cu pierderi, bancile cu pierderi au adus capital” a precizat Liviu Voinea, la ZF Live.
“Pierderile ar putea veni din provizioane – poate au provizionat si ce nu trebuie, pentru ca nu chiar totul se provizioneaza – si din vanzarea pachetelor de credite neperformante. Dar e obligatia Ministerului Finantelor sa verifice daca sunt indreptatite sau nu aceste operatiuni. Daca s-au facut abuzuri, nu e treaba BNR” a mai spus Liviu Voinea.
Viceguvernatorul BNR a mentionat ca, de fapt, 2013 a fost singurul an in care bancile nu au avut pierderi.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat recent ca 27 de banci au evitat plata impozitului pe profit in ultimii cinci ani si le-a transmis acestor banci ca Fiscul ‘cunoaste aceste operatiuni si nu le mai tolereaza” pentru ca “Romania nu este o tara de mana a treia”.
“Bancile, in proportie de 70%, nu platesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unitati bancare 31 au declarat pierderi insumand 9,8 miliarde de lei. In ultimii cunci ani, doar 15 banci au platit impozit pe profit, si am inclus aici si bancile care au platit doar intr-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectata a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionut Misa, intr-o emisiune la Antena 3.
Apoi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a precizat ca Banca Nationala va sprijini actiunile de control fiscal declansate de Ministerul Finantelor asupra unor banci care nu si-au platit impozitul pe profit.
Distribuie:  

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img