joi, 25 aprilie, 2024

Locuitorii acestui sat din Iasi ar putea intra in Cartea Recordurilor. Toti cei care merg pentru prima data aici isi fac cruce. Totul se intampla de ani de zile – GALERIE FOTO, VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Un sat din aceasta comuna este pustiu de ani de zile din cauza exodului la oras ori peste granite • Au mai ramas doar batranii care duc dorul tinerilor plecati in strainatate sa munceasca • Acestia traiesc greu, gârboviti de ani, griji si nevoi • "Varsta isi spune deja cuvantul si nu stiu cat o sa mai duc", sustine o batrana din sat

Judetul Iasi este considerat a fi unul dintre judetele depopulate, dupa ce multi tineri au plecat in strainatate sa munceasca si sa-si faca un rost in viata. Din aceasta cauza, multe dintre satele din Iasi au ramas in "grija" batranilor. Lipsa locurilor de munca, dar si izolarea risca sa transforme satul Tipilesti, din comuna Popricani, intr-un tinut fantomatic, populat doar de câini vagabonzi si amintiri.

In scurt timp, daca tinerii nu se vor intoarce in locurile natale, satul o sa fie populat numai cu batrani care isi duc zilele cum pot. Batrânii mor dupa o viata de munca si greutati, iar in sat au mai ramas doar case vechi si multe alte locuinte parasite.

Reporterii Buna Ziua Iasi au fost in acest sat care "supravietuieste" cu ajutorul batranilor.

Satul cu batrani

In satul Tipilesti sunt 158 de gospodarii cu 430 de locuitori. Mare parte dintre acestia sunt batrani. Cum intri in sat auzi doar suierul vantului si vezi ulite goale, unde din cand in cand mai apare un batran cu doua galeti pline cu apa pe care le cara sa-si ude gradina. In sat au mai ramas doar batranii care inca se chinuie sa-si traiasca demn ultimii ani si nu cer ajutorul nimanui. Din contra, isi ajuta ei nepotii.

"Am un nepot care si-a luat un televizor, din ala, cum ii zice, cu plasma, si a platit 3 milioane la curent. Mi-a cerut mie bani. I-am dat de atatea ori, i-am dat cand mi-a cerut. Cand imi vine pensia, ei (nepotii – n.r.) mi-o iau ca au nevoie. Dar i-am zis nepotului ca nu mai am de unde sa-i mai dau bani ca trebuie sa strang de inmormantare. Varsta isi spune deja cuvantul si nu stiu cat o sa mai duc", spune Maria Foca.

Femeia in varsta de aproape 80 de ani a locuit toata viata in acest sat. "M-am maritat aici, acum multi ani. Doar eu am mai ramas aici, acasa. Implinesc 80 de ani in octombrie. Tineri mai sunt in sat, dar putini, foarte putini. In toate casele din jur o sa vedeti ca mai sunt batrani asa ca mine. Unii au lasat casele asa, in paragina, dupa ce au plecat in strainatate. Nu s-au mai intors. Noi ne descurcam cum putem. Avem gradina, mai mancam din gradina, ne mai facem o mamaliga", spune Maria Foca.

Batrana e obisnuita cu munca si cat e ziua de lunga nu sta degeaba. "Sap in gradina, aduc lemne pentru foc, mai dau de mancare la animale. Uite acu' trebuie sa merg dupa lemne. Stiti, domnisoara, acum varsta isi spune cuvantul. Nu ne mai tin incheieturile. Ne ducem noi in sat la magazin si ne luam ce trebuie, dar cu restul, ne ajuta nepotii", spune batrana.

Unii dintre batranii din sat vin de la oras la sat pentru cateva luni ca sa-si ajute rudele la treburile gospodaresti. Acestia se simt bine departe de zgomotul orasului si spun ca se simt ca pe vremea copilariei, mai ales ca in unele locuinte nu este curent electric, iar pe strazi nu exista iluminat public.

"Eu acum stau la oras. Vin aici pentru ca nu mai e nimeni care sa ajute la treaba si e o placere pentru mine sa stau la tara. E de sapat in gradina si mie imi place aici. Imi face nevasta doua oale de mancare la soba si ma tin cateva zile. Ma descurc singur. Acum sap gradina. Cat mai pot, o sap. Am ramas singur. Toti copiii sunt plecati in Grecia, Italia si Spania. S-au dus unde au putut si ei ca sa castige un ban", spune Ilie Vicosi.

 

Se anunta investitii majore

Primarul comunei Popricani sustine ca in urmatoarea perioada vor fi demarate investitiile pentru ca satele unde oamenii traiesc aproape ca in Evul Mediu sa aiba conditii decente. Primele investitii vor fi facute la drumul din comuna.

"Actualul drum judetean DJ 282A era un drum comunal. Acum este in administrarea Consiliului Judetean si urmeaza sa fie reabilitat. Alte investitii ce vor fi facute in satul de care vorbiti sunt cele legate de apa si canalizare. Speram ca in luna august sa dam deja drumul la lucrarile de canalizare. Oamenii din sat vor mai beneficia si de iluminatul public cu lampi cu LED-uri. Valoarea totala a proiectelor este de 1,2 milioane de euro, iar mare parte din bani provin din fonduri europene. Este o realizare pentru noi reabilitarea drumului care trece prin mai multe sate pentru ca acel drum a fost unul uitat de vechile administratii locale, iar acum reusim sa le oferim satenilor conditiile pe care le merita", sustine Valeriu Parlog, primarul comunei Popricani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img