marți, 23 aprilie, 2024

Locurile cu cel mai curat aer din România

Distribuie:

Publicat:

De câte ori nu ţi-ai dorit să respiri aer proaspăt, dincolo de blocurile de beton şi ţevile de eşapament? Tocmai de aceea am alcătuit o listă cu zonele cu cel mai curat aer din România, unde să poţi evada ori de câte ori simţi nevoia de aer proaspăt şi linişte.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Poiana Mărului

La mai puţin de 150 de kilometri de Timişoara se află Poiana Mărului, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Banat. Zona este situată la 700 de metri altitudine, străjuită de Munţii Ţarcu şi Muntele Mic.

Aici, calitatea aerului este asigurată de patru componente esenţiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali şi puritatea. În plus, cercetătorii francezi susţin că aerul din Poiana Mărului este mai curat ca cel din zona Cascadei Niagara, adică ionizarea este de 10 ori mai mare, ea fiind benefică pentru sănătate şi prevenind anumite boli.

Astfel, ionizarea negativă contribuie la uşurarea trecerii oxigenului din aer în sânge, influenţează favorabil ritmurile respiratorii şi cardiace şi tulburările endocrine de tot felul sau pe cele de metabolism. Ionii negativi exercită acţiuni calmante asupra cortexului cerebral, facilitând somnul şi relaxarea şi, de asemenea, prin stimularea producerii de serotonină, reglează somnul şi buna dispoziţie.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Băile Tuşnad

Staţiunea din Harghita se află la 650 de metri altitudine şi este cel mai mic oraş din ţară. Este o oază de linişte şi de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecţiuni. Asta datorită lacurilor sărate, a nămolului şi a tratamentelor la mofetă. Supranumit şi „Perla Ardealului“, oraşul are o populaţie de puţin peste 1.600 de locuitori.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Botoşani

Potrivit normelor impuse de Uniunea Europeană, Botoşaniul este singurul oraş din ţară care îndeplineşte normele europene privind suprafaţa optimă de spaţiu verde. Din acest punct de vedere, cu parcurile şi insulele de verdeaţă ale oraşului, Botoşaniului se poate lăuda că beneficiază de cele mai curat aer din România.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Cluj-Napoca

Potrivit unui clasament întocmit de Asociaţia Respire, în parteneriat cu revista ',,We Demain'' şi realizat folosind baza de date Airbase a Agenţiei Europene de Mediu, în Cluj se respiră cel mai curat aer din Europa.

Locurile cu cel mai curat aer din România: Breaza

Oraşul din judeţul Prahova este staţiune balneo-climaterică din anul 1928. Calitatea aerului localităţii se datorează ozonului şi ionilor negativi, cu efect terapeutic.

În oraş şi în imprejurimi există un bioclimat puternic stimulent, caracterizat prin valori joase ale presiunii atmosferice, aerul fiind şi deosebit de bogat în radiaţii ultraviolete, datorat îndeosebi purităţii sale.

Regimul de cură în staţiune este recomandat în: nevroză astenică, sindroame neuro-astenice, boli endocrinometabolice (diabet zaharat, hipertiroidie şi dislipidemii), turburări circulatorii periferice, hipertensiune arterială, afecţiuni ale căilor respiratorii, anemii, etc.

COntinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img