News Flash:

LOVITURA CEA MAI DURA din partea CNA pentru Mircea Badea si Radu Banciu

13 Martie 2014
1586 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a adoptat, in sedinta de joi, un proiect de decizie prin care televiziunile vor fi obligate sa renunte la genuri precum "pamflet", "reality show" si "news magazine", care nu sunt definite in legislatia audiovizualului din Romania.

Proiectul de Decizie privind clasificarea programelor audiovizuale dupa gen a fost adoptat de membrii CNA cu unanimitate de voturi (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu si Cristina Trepcea).

Potrivit proiectului, "Clasificarea programelor audiovizuale dupa genul acestora, altele decat operele cinematografice, se face doar in functie de tipurile de programe prevazute in structura de programe aprobata de Consiliu".

In proiect se mai spune ca documentul a fost elaborat avand in vedere dubla calitate a Consiliului National al Audiovizualului, de garant al interesului public si de autoritate unica de reglementare in domeniul serviciilor media audiovizuale, si tinand cont de faptul ca pentru corecta informare a publicului nu pot fi clasificate programe audiovizuale prin genuri specifice presei scrise.

Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publica. Observatiile si recomandarile pot fi transmise prin posta sau pot fi depuse direct la registratura CNA pana cel tarziu pe 27 martie inclusiv.

Daca va fi adoptata de membrii CNA, Decizia privind clasificarea programelor audiovizuale dupa gen va intra in vigoare in termen de 10 zile de la publicarea sa in Monitorul Oficial.

Pentru nerespectarea acestei decizii, televiziunile si radiourile vor risca sanctiuni de pana la 100.000 de lei, in conformitate cu articolul 91 din Legea audiovizualului.

De asemenea, aceasta decizie va fi corelata cu articolul 54 din Legea audiovizualului, care stabileste ce cuprinde o licenta audiovizuala, si cu Decizia CNA numarul 277 din 2013 privind procedura de acordare, modificare, prelungire a valabilitatii si de cedare a licentei si a deciziei de autorizare audiovizuala.

Conform Deciziei 277, o televiziune si un radio poate avea in structura sa: programe de informare; programe educative, culturale, religioase; filme (de fictiune, de animatie, documentare, seriale); programe de divertisment si alte tipuri de programe; publicitate si teleshopping.

"Ca unica autoritate de reglementare, control si sanctiune in audiovizualul romanesc, CNA propune astazi o reglementare care se impunea de mult timp si anume precizarea genurilor de emisiuni, asa cum sunt ele aprobate prin structura de programe care ajunge la CNA, pentru o corecta informare a publicului. Castiga si realizatorii, care isi asuma dinaintea intrarii in emisie ceea ce vor sa faca si isi gandesc demersul de asa natura incat mesajul sa ajunga sigur la toti telespectatorii, castiga si consumatorii de media, care sunt avizati ce program urmeaza sa vada si care sunt corect informati", a declarat Laura Georgescu, presedintele CNA, dupa sedinta de joi a Consiliului.

Laura Georgescu a spus ca efectul acestei decizii este acela ca genuri precum "reality show", "news magazin" si "pamflet" vor disparea pe ecran, pentru ca ele nu sunt definite in legislatia audiovizualului din Romania.

"Nu aveau voie sa apara pe ecran atata vreme cat nu sunt definite in legislatia audiovizuala romaneasca. Atata vreme cat statiile, in independenta lor editoriala, doresc sa le pastreze, trebuie sa cumpere licenta (internationala a formatului n.r.) si sa respecte licenta, fiindca, dincolo de achizitia licentei, inseamna sa respecti ad litteram ceea ce iti cere respectiva licenta. Daca nu, nu vrem decat (ca respectivele programe, n.r.) sa se declare informative, educative, culturale, religioase sau de divertisment", a spus Laura Georgescu.

Intrebata ce se va intampla cu formatele create in Romania si care preiau denumiri internationale, Laura Georgescu a spus ca aceste denumiri nu vor putea fi folosite, pentru ca nu sunt definite in legislatia audiovizualului. "Reglementatorul in audiovizual trebuie sa le defineasca, ceea ce nu este cazul. Noi nu vrem decat sa-i lasam (pe radiodifuzori, n.r.) sa respecte structura pe care au avut-o votata", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat ca aceasta decizie va intra in vigoare la zece zile de la aparitia in Monitorul Oficial. "Deci este suficient timp ca sa se preocupe absolut fiecare realizator de asumarea corecta a demersului pe care-l face in spatiul public", a spus Laura Georgescu.

Aceasta a precizat ca toti membrii CNA au votat proiectul de decizie. "Vestea buna este ca toti membrii si-au dorit aceasta curatare a audiovizualului", a mai spus Laura Georgescu.

Ea a subliniat, totodata, ca structura serviciului de programe este singurul document aprobat in prezent de CNA (prin Decizia 277). "De cate ori iti spui genul programului (afisat pe un carton la inceputul fiecarui program, n.r.) trebuie sa te inscrii in cele aprobate in structura de programe la CNA, informative, educative, culturale, religioase, divertisment, alte tipuri de programe. Este o reglementare care trebuia facuta probabil de cel putin cinci ani, se impunea clar pe piata, atata vreme cat in acest moment sunt folosite genuri nedefinite in legislatia audiovizuala, nu numai romaneasca, nici europeana", a spus Laura Georgescu.

Ea a dat ca exemplu genul "reality show". "Reality show a existat in Romania o singura data, respectiv "Big Brother", care vine licentiat (...), ca si toate filmele cu aceasta incadrare. Faptul ca apoi un radiodifuzor face, spre exemplu, «Tradati din dragoste» si pune genul «reality show» este fals", a explicat Georgescu.

"O sa va dau un exemplu absolut aleatoriu, «pamfletul». Este gen literar. Maximum ce exista in manualul domnului Mihai Coman (profesor de jurnalism, n.r.) este «gen publicistic». Nimeni in tara asta nu poate face pamflet atata vreme cat el nu este definit in audiovizual (...) Cei care fac pamflet trebuie sa se gandeasca ce fac, sa isi asume ce fac", a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat ca, in prezent, aceste emisiuni de pamflet "sunt trecute in grile (grilele televiziunilor, n.r.) ca «productie proprie la prima difuzare», «productie proprie la a doua difuzare». Nu pot sa cred ca realizatori atat de talentati nu vor gasi solutia sa isi asume un gen, genul educativ, genul informativ, genul divertisment (...) Ei trebuie doar sa respecte structura de programe care le-a fost aprobata de CNA", a spus presedintele CNA.

In cazul in care televiziunile vor dori sa includa genuri precum "pamflet" si "reality show" in categoria "programe de divertisment si alte tipuri de programe" (prevazuta in Decizia CNA 277, aflata in vigoare in prezent), aceste genuri vor trebui definite in legislatia audiovizualului din Romania, insa acest lucru il poate face doar reglementatorul, CNA. O alta posibilitate ar fi ca radiodifuzorii sa isi cumpere licenta de format din strainatate, insa si in acest caz tot CNA va putea sa aprobe sau sa nu aprobe includerea lor in grila de programe.

Potrivit Laurei Georgescu, in lipsa acestor reglementari clare, s-a ajuns la situatia ca unii radiodifuzori au umplut spatiile de programe "cu frustrarile, cu intamplarile din viata realizatorilor, cu ce fac in timpul liber, sport". "Sunt socata, am ajuns la un moment dat si m-am uitat in direct cum se dansa, se dansa intr-o emisiune. Nu se poate asa ceva. E doar o reglementare fireasca ca sa-i puna in valoare, sa-si asume ceea ce fac", a sustinut Georgescu.

Mediafax.ro

romania observatiile cna georgescu pamflet
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012032 (s)