News Flash:

Lovitura data bancilor care au de recuperat bani de la vasluieni! Casele nu vor mai fi scoase la vanzare atat de usor

30 Septembrie 2015
1771 Vizualizari | 1 Comentarii
Vasluienii in pericol sa-si piarda casele pentru ca nu si-au platit ratele la timp ar putea primi un ajutor nesperat de la parlamentari. Senatorii au votat o modificare legislativa prin care bancile nu vor mai putea sa-i execute silit pe datornici fara ca mai intai sa se judece cu acestia. Asta ar putea incurca mult calculele bancherilor, care pana acum puteau sa scoata la licitatie casa unui restantier in doar cateva luni

Senatorii care au initiat modificarea legislativa sustin ca mii de romani au fost pana acum dati afara din propriile case, fara sa se poata apara. In prezent, datornicii sunt executati silit fara sa fie chemati la tribunal. Ei pot contesta la judecatorie executarea silita, dar procedura in sine nu este oprita. Ca sa fie suspendata, tot datornicii sunt pusi la plata: ei trebuie sa achite o cautiune. Senatul a decis sa schimbe prevederea potrivit careia un contract de credit este considerat titlu executoriu. Asta inseamna ca, pentru a incepe executarea silita, bancile trebuie mai intai sa judece cu datornicii. Magistratii vor analiza contractele de credit inainte sa decida executarea. “Trebuie sa verifice daca intr-adevar conditiile contractuale au fost respectate, in acest proces omul poate sa invoce existenta clauzelor abuzive, practic se poate face o analizare concreta a contractului si lucrurile acestea, cum ar fi clauzele abuzive, n-ar mai putea sa treaca direct prin filtrul executorului, ci ar trece prin filtrul instantei de judecata”, spune un avocat. Schimbarea legislativa trebuie insa sa treaca de Camera Deputatilor, for decizional.

Bancherii nu sunt insa de acord cu modificarile. I-ar pune la cheltuieli cu judecata si ar trebui sa astepte luni intregi pana sa execute silit un client. In plus, spun ei, legea falimentului personal le va aduce pierderi, pentru ca de ea ar putea profita si clientii care nu mai vor sa-si achite datoriile, desi ar putea. 33% dintre creditele in lei acordate populatiei si companiilor din judetul Vaslui sunt restante, cel mai mare procent din tara. Pe harta riscului de credit, judetul Vaslui este colorat cu rosu din cauza ca aici aproape o treime dintre creditele in lei acordate populatiei sau companiilor sunt restante. Astfel, vasluienii au luat de la banci credite in valoare de aproximativ un miliard de lei, iar ratele restante sunt in valoare de 372 de milioane. Mult mai atenti sunt in privinta creditele luate in valuta, unde nivelul restantelor este de 14%, similar celui inregistrat la nivel national.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1656 (s) | 34 queries | Mysql time :0.065934 (s)