vineri, 29 martie, 2024

Lovitura de calibru pentru E.ON Romania! Compania este obligata sa plateasca Romaniei cel putin 4 milioane de lei

Distribuie:

Publicat:

International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris) a admis in parte cererea reconventionala formulata de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) impotriva E.ON Romania (E.ON), prin care aceasta din urma este obligata sa plateasca 4.070.948 lei plus dobanda, catre SAPE, drept compensatie pentru incalcarea drepturilor actionarului minoritar privind distribuirea de dividende.

Disputa nascuta in legatura cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, actiunea formulata pe cale principala de catre E.ON, avand drept obiect lamurirea efectelor derivate din exercitarea optiunii de vanzare (Optiunea Call) de catre E.ON si, pe de alta parte, cererea reconventionala prin care SAPE a solicitat angajarea raspunderii contractuale a actionarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende in toata perioada cat SAPE a fost actionar, desi rezultatele financiare ale societatii privatizate permiteau acest lucru.

”Refuzul actionarului majoritar de a dispune distribuirea de dividende in detrimentul actionarului minoritar reprezinta problema eterna si cel mai des intalnita in materie de drept societar. Imprejurarea ca, in speta in discutie, aceasta chestiune s-a nascut in cadrul unui contract de privatizare si in domeniul energetic nu face decat sa ridice probleme suplimentare de drept si de fapt. Solutia data de un arbitru strain reprezinta raspunsul principial corect si, pe de alta parte, un semnal puternic pentru instantele romane confruntate in mii de cazuri cu aceeasi problema de drept”, a declarat Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoti & Partners.

Avocatii SCA Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), asistati de TPA Romania in calitate de experti financiari au reprezentat SAPE in procesul mentionat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img