marți, 23 aprilie, 2024

Lovitura de gratie primita de taximetristi! Cine nu are asta in masina, nu mai poate face taximetrie. Ce se intampla daca refuza cursele

Distribuie:

Publicat:

Regulamentul pentru transport persoane in regim taxi, pus in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei pana in 7 februarie, prevede obligatia firmelor de taxi de a avea montat sistem de plata cu cardul in toate masinil si sanctionarea soferilor cu amenda de pana la 500 de lei daca refuza cursele. De asemenea, proiectul instituie obligativitatea existentei dispeceratelor la care clientul sa poata apela telefonic sau prin alte mijloace si care sa poata transmite taximetristilor comenzile prin statie de emisie – receptie. Masinile trebuie dotate cu aparate de taxat fiscalizate.

Proiectul privind modificarea si completarea Regulamentului actual de taximetrie a fost pus in dezbatere publica in 19 decembrie, cu termen de consultare pana in 7 februarie si cuprinde cateva reguli pentru taximetristi. Aceste reguli nu prevad, insa, si obligatia soferilor a avea montat in masini sistem POS pentru plata cu cardul.

Astfel, potrivit proiectului, taximetristii sunt obligati sa aiba un comportament civilizat si preventiv fata de ceilalti participanti la trafic si fata de organele de control, sa aiba tinuta ingrijita, pantaloni, camasa, sacou, fiind interzisa imbracamintea necorespunzatoare, precum sort, maiou si slapi, sa nu pastreze garantie documentele sau obiectele clientului, sa intretina masina curata, atat la exterior cat si la interior, sa nu polueze fonic in statiile de asteptare, sa nu faca lucrari de intretinere si reparatii si sa nu spele masina in statiile de asteptare, sa nu foloseasca un limbaj neadecvat si sa puna la dispozitia clientilor harta orasului si indexul strazilor actualizat.

Regulamentul mai prevede interzicerea folosirii unor tarife mai mari decat cele autorizate si afisate pe bord si, deci, interzicerea negocierii pretului. La solicitarea clientilor, soferii trebuie sa ii ajute la urcarea si coborarea din masina, in special pe femeile gravide si persoanele in varsta sau cu dizabilitati.

De altfel, soferului de taxi ii va fi interzisa, odata cu intrarea in vigoare a regulamentului, refuzarea transportului persoanei cu dizabilitati, precum si a dispozitivului de mers, nu va mai putea stationa pe pozitia „liber” decat in locurile special amenajate si semnalizate si ii va fi interzisa stationarea in statiile RATB.

O alta regula impusa este referitoare la fumat: este interzis, astfel, fumatul in interiorul taxiului in prezenta clientului. De asemenea, si folosirea telefoanelor sau a altor dispozitive mobile este interzisa, iar in timpul programului, soferii vor adapta fundalul sonor in functie de preferintele clientului.

De asemenea, proiectul stabileste ca "serviciile de dispecerat sunt obligatorii pentru toate taxiurile transportatorilor autorizati si nu se pot executa decat de catre dispecerii autorizati de autoritatea de autorizare a Primariei Municipiului Bucuresti, in conditiile in care se asigura posibilitatea clientului de a apela la aceste servicii prin comenzi telefonice sau prin orice alte mijloace si de a le transmite prin statia radio de emisie – receptie catre taximetrist". Masinile trebuie dotate cu aparate de taxat fiscalizate.

La randul lor, dispeceratele de taxi autorizate trebuie sa inregistreze toate sesizarile cetatenilor cu privire la transportul in regim taxi si sa transmita trimestrial Primariei Capitalei toate reclamatiile si modul de solutionare a acestora. De asemenea, trebuie sa afiseze pe exteriorul masinilor numarul Tel Verde la care clientii pot apela pentru reclamatii.

In ceea ce priveste sanctiunile, soferii vor primi amenzi intre 100 si 500 de lei pentru tinuta necorespunzatoare, neingrijirea masinilor si comportament necivilizat fata de clienti si organele de control, dar si pentru refuzare cursei in interiorul localitatii si neeliberarea bonului. Aceeasi amenda o poate primi si pentru transportarea clientului pe un alt traseu decat cel optim sau cel solicitat de catre acesta.

Soferii vor primi, de asemenea, amenzi intre 500 si 1.000 de lei, daca stationeaza sau parcheaza in statii RATB sau pe banda unica folosita de RATB, si chiar 50.000 de lei daca nu detin autorizatie.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat in sedinta din 19 decembrie un proiect de hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii CGMB nr. 178/2008 privind aprobarea Regulamentului-cadru de transport local in regim taxi. Acesta prevede cateva reguli simple pentru soferi, precum si obligativitatea ca activitatea de taximetrie sa se faca exclusiv prin intermediul unui dispecerat autorizat. Gabriela Firea a promis atunci ca vor fi aduse si alte modificari regulamentului, puse in dezbatere publica, urmand sa fie introduse sanctiuni pentru nerespectarea lui, obligativitarea dotarii masinilor cu POS si a folosirii aplicatiilor online.

„Cu totii ne dorim ca cetatenii din Bucuresti care apeleaza la taxi sa poata merge in conditii de siguranta si confort. Ii respectam pe bucuresteni si prin prisma hotararii pe care o vom lua astazi. Vom avea un proiect care va modifica si va aduce imbunatatiri: va exista un set de reguli pe care eu le numesc europene care vor trebui respectate. Va fi interzisa refuzarea unei curse sub diferite pretexte si vor fi sanctiuni. Vor fi interzise bonusurile, soferii sunt obligati sa aiba o tinuta decenta, sa nu fumeze in masina, sa nu dea muzica tare, sa nu vorbeasca la telefon, sa nu angajeze cu clientul discutii pe subiecte sensibile care ar putea contraveni porincipiilor clientului. Sunt inca alte elemente care vor duce la securitate si confort. Toti taximetristii vor fi obligati sa poata oferi posibilitatea sa plateasca cu cardul si toti vor trebui sa aiba aplicatii, pentru ca orice client sa poata solicita taximetrul si online”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la inceputul sedintei CGMB din 19 decembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img