joi, 18 aprilie, 2024

Lovitura pe dura primita de VLASOV

Distribuie:

Publicat:

Fostul presedinte al Camerei de Comert, Mihail Vlasov, a fost condamnat, astazi, la doi ani de inchisoare cu executare pentru dare de mita.

“Admite apelul formulat de Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie impotriva sentintei penale nr.61/F din 04 aprilie 2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a II-a Penala. Desfiinteaza, in totalitate, sentinta penala mentionata si, rejudecand: In baza art. 255 alin. 1 Cod penal din 1969 cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 Cod penal, condamna pe inculpatul Mihail Vlasov la pedeapsa de 2 ani inchisoare. In temeiul art. 71 Cod penal din 1969 interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal din 1969 ca pedeapsa accesorie. Respinge, ca nefondat, apelul formulat de inculpatul Mihail Vlasov impotriva aceleiasi sentinte”, se arata in decizia magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia instantei supreme este definitiva. In prima instanta, fostul presedinte al Camerei de Comert a Romaniei a fost achitat, DNA contestand decizia cu apel.

In 15 iunie 2015, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Mihail Vlasov, el fiind acuzat ca, in 26 februarie 2013, in calitate de presedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), i-a cerut unui deputat “sa ii sustina interesele”, prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat “Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului”. Solicitarea a fost formulata in contextul in care Mihail Vlasov isi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei sa poata prelua Oficiului National al Registrului Comertului, potrivit rechizitoriului procurorilor. In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, in calitatea sa de presedinte al Colegiului de conducere al Camerei Nationale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, ca il va numi in functia de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, arata Mediafax.

In urma cu o zi de sentinta finala din acest dosar, procurorii DNA l-au trimis in judecata intr-un al treilea dosar pe Mihail Vlasov, la data faptelor presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei – CCIR, in prezent detinut in alta cauza.

Alaturi de Mihail Vlasov, pentru fapte similare, au mai fost deferiti justitiei fiica sa — Ingrid Vlasov, sotul acesteia — Marian Nedelcu, la data faptelor administrator al unei societati, Rodica Luiza Grigorescu, la data faptelor secretar general CCIR, Mariana Rodica Suciu, la data faptelor director general la SC Romexpo SA, si Nicolai Zdrobici.

In aceasta cauza, luna trecuta, Cornelia Liliana Stefanescu, sefa a Cancelariei CCIR, a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei.

DNA sustine ca, in perioada 2008 — 2014, Mihail Vlasov, abuzand de functia detinuta si de influenta dobandita in aceasta calitate, a intreprins demersuri pentru obtinerea unor foloase materiale personale si pentru persoane din anturajul sau, in detrimentul institutiei pe care o reprezenta.

Potrivit procurorilor, au fost adus grave prejudicii atat Camerei de Comert, cat si SC Romexpo SA la care CCIR este actionar majoritar.

“Dupa ceea preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a intreprins actiuni astfel incat bani din bugetul institutiei sa ajunga la diverse entitati/societati comerciale, in scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin incheierea de contracte si conventii. Concret, el si-a folosit autoritatea si influenta fata de inculpatele Stefanescu, Grigorescu si Suciu, pe care le-a determinat sa semneze contracte in fals, avand drept scop insusirea si respectiv folosirea resurselor materiale ale celor doua entitati”, spun anchetatorii.

DNA mentioneaza ca, prin contractele semnate, respectiv contracte de inchiriere, contracte de prestari servicii sau colaborare, contracte de asistenta juridica cu Cabinetul Individual “Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost directionate sume de bani sau au fost puse la dispozitie imobile din patrimoniul CCIR si Romexpo la preturi derizorii, in favoarea lui Mihail Vlasov si a unor membri de familie.

“Mihail Vlasov si-a insusit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit in interes propriu, dupa cum urmeaza: suma de 47.599.382,90 lei retrasa din ‘Fondul la dispozitia biroului de conducere/Fond la dispozitia presedintelui’, prevazut in bugetul CCIR, ridicata in numerar, pe baza de dispozitii de plata catre casierie; suma de 702.487,68 lei retrasa din contul bancar al CCIR, prin plati efectuate cu cardul catre mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fara sa o restituie”, se arata in comunicat.

Conform DNA, Mihail Vlasov si celelalte persoane, prin actele si faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor Camerei de Comert si societatii Romexpo de peste 54,3 milioane lei, respectiv de aproximativ 6,1 milioane lei.

In cauza, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra a cinci imobile ce au fost detinute de catre Mihail Vlasov si instrainate catre membri ai familiei sale in scopul eludarii masurilor asiguratorii, precum si asupra unui imobil ce apartine fiicei acestuia.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Mihail Vlasov a mai fost trimis in judecata in alte doua dosare penale, in legatura cu exercitarea functiei de presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, in aprilie 2014 si iunie 2015.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img