joi, 25 aprilie, 2024

Lovitura pentru Laura Codruta Kovesi. Decizia a venit de la CSM

Distribuie:

Publicat:

CSM a respins cererea depusa de Laura Codruta Kovesi de recunoastere a gradului profesional corespunzator PICCJ.

"Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea cererii formulate de Laura Codruta Kovesi, procuror in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Biroul teritorial Sibiu, in prezent delegata la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Serviciul indrumare si control, de recunoastere a gradului profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", se arata in decizia CSM.

Kovesi a fost revocata din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie printr-un decret emis, pe 9 iulie, de presedintele Klaus Iohannis, care a pus in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale.

Dupa revocare, Sectia pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruta Kovesi sa se intoarca la DIICOT Sibiu, unde a activat inainte de a fi numita, in anul 2006, in functia de procuror general al Romaniei.

Ulterior, procurorul general Augustin Lazar a decis ca Laura Codruta Kovesi sa fie delegata la Parchetul General – Serviciul de indrumare si control.

Toader declara ca LCK trebuie sa plece de la Parchetul General

Pe 15 octombrie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara ca Laura Codruta Kovesi trebuie sa plece de la Parchetul General daca nu are grad profesional corespunzator, conform noilor reglementari introduse prin ordonanta de urgenta de modificare a legilor Justitiei.

"Pentru procurorii de la DNA si DIICOT se prevad niste conditii: vechime in profesie, sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna conduita, sa aiba o pregatire profesionala. La procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie nu era prevazut decat criteriul vechimii in munca. Prin ordonanta de urgenta am introdus un alineat nou, in care spunem ca, pentru a fi numiti in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila si gradul profesional egal cu cel corespunzator cu al parchetului de pe langa curtea de apel. Daca (Kovesi – n.r.) are gradul de tribunal, nu poate sa ramana la PICCJ, pentru simplul motiv ca ar sari de la tribunal la PICCJ, peste curtea de apel", declara atunci Tudorel Toader.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img