joi, 25 aprilie, 2024

LOVITURA! Vesti importante pentru acesti angajati: Ce se intampla cu o serie de drepturi in acest an

Distribuie:

Publicat:

Mii de angajați vor primi o lovitură dură din partea Guvernului, dacă nu vor prelungi o serie de servicii gratuite valabile până la data de 31 martie 2021. Aceste beneficii îi vizează în mod direct pe angajații cu copii sau pe viitorii părinți.

 

Toți părinții din România au parte de mai multe drepturi, conform legislaţiei naţionale. Printre acestea se numără atât concediile pentru creşterea şi îngrijirea copilului, cât şi indemnizaţii pentru aceste concedii, precum şi zile libere pentru îngrijirea lor.

Drepturile gravidei

Femeile gravide sunt asigurate automat în sistemul public de sănătate, fie că lucrează sau nu, deci, indiferent dacă plătesc contribuţii sociale de sănătate sau nu. De asigurare automată beneficiază, conform legislației fiscale, și femeile care tocmai au născut (lăuzele). Asta înseamnă practic că pot primi servicii medicale gratuite, destul de multe la număr, precum diverse controale sau analize, supravegherea sarcinii și internarea fără costuri și fără bilet de internare.

Aceste servicii medicale gratuite sunt incluse în pachetele medicale ce vor fi valabile până la data de 31 martie 2021, dacă Guvernul nu va decide din nou prelungirea lor.

Pentru a beneficia de protecţia maternităţii la locurile de muncă, drept stipulat în OUG nr. 96/2003, femeile însărcinate, lăuzele sau mamele care alăptează trebuie să îşi informeze angajatorul despre situaţia lor printr-un document eliberat de medicul de familie prin care să fie atestată starea lor. Angajatorii trebuie să prevină expunerea gravidelor sau a mamelor la riscuri ce le pot afecta sănătatea şi securitatea, precum să nu le constrângă să facă o muncă dăunătoare sănătăţii, stării lor de graviditate sau copilului nou-născut.

De asemenea, dacă medicul de familie sau cel de medicina muncii recomandă reducerea programului de lucru sau mutarea gravidei pe un alt post, angajatorul trebuie să ia aceste măsuri cu păstrarea salariului. Dacă varianta repartizării pe un alt post nu este posibilă, salariatele pot cere intrarea în concediu de risc maternal.

CONTINUAREA PE BUGETUL.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img