luni, 18 martie, 2024

Lucian Bode o submineaza pe Raluca Turcan: Cat eu voi fi ministru, nu vor scadea pensiile si salariile la MAI

Distribuie:

Publicat:

 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat, vineri, asigurări că pe durata mandatului său nu vor exista modificări de legislaţie în privinţa pensionarii personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în sensul scăderii veniturilor, potrivit Agerpres, același lucru fiind valabil în cazul salariilor.

El a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Botoşani, că pensionările masive sunt principala cauză care generează criza de personal din MAI, arătând că salariaţii părăsesc sistemul de teamă că legislaţia privind pensionările s-ar putea modifica. Afirmațiile vin în contextul în care ministrul Muncii, Raluca Turcan, lucrează la modificarea pensiilor speciale și reducerea sporurilor în sistemul bugetar.

"Nu trebuie să ne uităm mult în urmă să vedem că există o legislaţie favorabilă pe care o accesează toţi cei care îndeplinesc condiţiile. Nu sunt ei vinovaţi pentru că au astăzi o legislaţie care le permite la 50 de ani, dau un exemplu, şi îndeplinesc condiţiile legale, să treacă în rezervă. Eu cred că nivelul veniturilor în MAI nu este unul aşa cum ni-l dorim. Nivelul pensiei pe sistemul actual este unul care avantajează angajaţii din structurile MAI în raport cu alte sisteme publice, dar în acelaşi timp trebuie să ne uităm şi la drepturile şi obligaţiile pe care le-au avut în timpul activităţii. (…) Le-am spus şi colegilor din structurile MAI de aici, de la Botoşani şi le spun de fiecare dată la nivel naţional: transmiteţi tuturor colegilor noştri că atâta vreme cât eu voi fi ministru al Afacerilor Interne nu se modifică sistemul de pensii în ceea ce priveşte structurile noastre, în sensul de a le diminua veniturile. La fel, chestiunea legată de salarii, că se pune problema limitării la 20% a sporurilor care pot fi acordate", a afirmat Bode.

Ministrul a precizat că menţinerea în sistem a angajaţilor MAI poate fi realizată atât printr-o predictibilitate a veniturilor la pensie, cât şi prin asigurarea de condiţii bune de muncă şi de dotări. "Sunt mulţi factori care ar contribui la decizia de a rămâne pe post, dar cred că cel mai important este predictibilitatea. Ok, rămân pe post, dar şi peste 12 ani, dacă rămân şapte-opt ani peste vârsta de pensionare, voi avea aceeaşi legislaţie după care mă pot pensiona", a adăugat Lucian Bode.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img