News Flash:

Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii: Avem o datorie sacră! Aceea de a ne onora personalităţile, operele de artă şi patrimoniul naţional

13 Ianuarie 2022
132 Vizualizari | 0 Comentarii
lucian romascanu

Ziua Culturii Naţionale reprezintă, în fiecare an, un prilej de a aduce în prim-plan personalităţile care ne onorează prin dedicarea şi munca lor, dar şi de a vorbi despre ţara noastră ca destinaţie culturală pentru cei interesaţi să ne cunoască istoria, tradiţiile, obiceiurile şi artiştii - tezaur.

Cu acest prilej, Ministerul Culturii organizează în data de 15 ianuarie, începând cu ora 19.00, alături de Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti şi Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău, un eveniment care va aduce pe scena TNB artişti de seamă ai instituţiilor menţionate, precum Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focşa, Aliona Triboi, Oana Pellea, Mariana Mihuţ, Maia Morgenstern, Horaţiu Mălăele, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal sau baritonul Iordache Basalic.

"Avem o datorie sacră. Aceea de a ne onora personalităţile, operele de artă şi patrimoniul naţional. Îi încurajez pe români, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, să continue să îşi respecte istoria, identitatea naţională şi tradiţiile, pentru că acestea reprezintă singura carte de vizită care nu îşi va pierde nicicând valoarea. La mulţi ani!", a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Programul include şi proiecţia a două filme care prezintă istoria Teatrului Naţional din Chişinău şi pe cea a Operei Naţionale Bucureşti (ambele instituţii aflându-se în an centenar), un recital de poezii ale lui Mihai Eminescu şi un concert al Orchestrei ONB. De asemenea, în foaierul TNB va avea loc o expoziţie de artă, prin implicarea ArtSafari, printre lucrările expuse regăsindu-se opere ale marilor pictori Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu.

Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită şi în instituţiile aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor organiza evenimente atât cu prezenţă fizică, cât şi în format online. Acestea pot fi regăsite în attach.

Totodată, ministerul finanţează un număr de 23 de proiecte şi acţiuni culturale, prin programul de finanţare dedicat Zilei Culturii Naţionale, pentru care, în anul 2022, a fost alocată suma de 500.000 lei. Lista proiectelor finanţate poate fi consultată aici

http://www.cultura.ro/rezultate-finale-programul-de-finantare-dedicat-zilei-culturii-nationale-2022

La eveniment vor adresa un mesaj Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan şi Ministrul Culturii din România Lucian Romaşcanu.

TVR1, TVR Internaţional şi TVR Moldova vor transmite live evenimentul de la Teatrul Naţional Bucureşti.

*

Ziua Culturii Naţionale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010, în mod semnificativ la data de 15 ianuarie. În această zi, în urmă cu 172 de ani, se năştea unul dintre cei mai mari poeţi ai României: Mihai Eminescu, motiv de mândrie pentru români şi reprezentant de seamă al epocii sale. Opera sa a fost tradusă în majoritatea limbilor de circulaţie, fiind citit şi apreciat pe toate continentele ca ultimul mare romantic al lumii, iar astăzi se află în galeria marilor ambasadori ai ţării noastre, alături de Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade, George Enescu ş.a.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1060 (s) | 23 queries | Mysql time :0.033294 (s)