vineri, 29 martie, 2024

Lucruri cu potential cancerigen pe care le folosim mai des decat te-ai fi asteptat

Distribuie:

Publicat:

Substantele care pot duce la aparitia cancerului sunt peste tot, iar uneori pare ca este imposibil sa ne ferim de ele. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage mereu atentia asupra lucrurilor care cauzeaza in mod clar cancer sau care pot fi cancerigene. Toate tipurile de cancer sunt rezultatul unei mutatii genetice in ADN-ul nostru. Afecteaza in mod fundamental modul in care celulele cresc si se divid, facandu-le sa se modifice. Aceste celule toxice care se multiplica rapid cresc si formeaza tumori si se pot raspandi rapid in corp.

Produsele precum tigarile sunt in mod clar cauzatoare de cancer, in timp ce alte lucruri, precum produsele din carne gatite la gratar pot doar sa creasca cu un mic procent sansele de a face cancer. Recent, cafeaua a fost discreditata in California, deoarece contine acrilamida, substanta ce cauzeaza cancerul, dar unii cercetatori sustin ca o doza zilica mica poate face mai mult bine corpului decat poate sa dauneze. Adevarul este ca aproape orice compus poate sa duca intr-o zi la aparitia cancerului. Totusi, exista cateva produse asupra carora oamenii de stiinta isi indreapta atentia in mod special. Iata tot ce stim.

Pilulele contraceptive. In cazul acestora, raspunsul este unul mai complicat. Desi pot mari sansa de a face cancer la san si cancer de col uterin, studiile arata ca acestea micsoreaza sansele de a face cancer ovarian, endometrial si colorectal.

Zaharul. Oamenii de stiinta au demonstrat ca excesul de dulciuri poate cauza diabet, dar si ca poate dauna celulelor, marind riscul de cancer. Dar asta nu este totul. Noile studii sugereaza ca zaharul poate face o tumoare sa creasca mai repede, deoarece cancerul foloseste zaharul ca si combustibil. Oamenii de stiinta au analizat legaturile dintre zahar si dezvoltarea cancerului pentru a putea crea pe viitor strategii de dieta pentru pacienti.

Unele produse din plastic. BPA este un un organic sintetic folosit in multe produse din plastic inca din 1960. Acesta este stiut ca fiind un distrugator de endorfine, ceea ce inseamna ca distruge nivelul natural de hormoni din corp. Rasinile BPA pot fi folosite in produse precum dozele de metal, in timp ce policarbonatii de BPA pot fi inclusi in sticlele de apa si in cutiile de stocare a alimentelor. Desi unii producatori de produse din plastic au inceput sa iti eticheteze produsele drept „BPA-free”, exista inca multe astfel de produse pe piata care pot conduce la aparitia cancerului.

Mancarurile procesate. Orice mancare procesata, care provine dintr-un ambalaj de plastic, este sigilat industrial si facut ca sa dureze cateva luni fara sa se strice, ceea ce reprezinta un mare risc de cancer. Oamenii de stiinta din Franta au facut legatura intre oamenii care consuma produse procesate si cei care fac cancer. Nu sunt siguri daca ingredientele din mancare sunt problema, sau ambalajul de plastic, sau o combinatie intre cele doua.

Țigarile. Desi industria tutunului a incercat sa acopere asta, cunoastem de multi ani ca fumul de tigara contine cel putin 70 de chimicale ce cauzeaza cancerul. Și nu doar fumatorii sunt afectati: oamenii care fumeaza pasiv sunt de asemenea in pericol. Nefumatorii care sunt expusi la fumul de tigara au 20-30% sanse sa dezvolte un tip de cancer. Oamenii care mesteca tutun sunt, de asemenea, in pericol.

Carnea gatita la gratar. Mancarurile afumate de pe gratar pot fi gustoase, dar au sanse sa iti mareasca riscul de cancer, deoarece contin compusi numiti amine heterociclice si hidrocarburi aromatice polinucleare.

Conform American National Cancer Institute, atunci cand alimente precum carnea de vita, pui sau peste sunt gatite la temperaturi inalte se elibereaza grasime care contine chimicale periculoase ce intra in carnea pe care o mancam. Nu sunt insa siguri daca acestea cauzeaza in mod direct cancer, dar testele de laborator au aratat ca duc la schimbarea ADN-ului in moduri ce pot cauza cancer.

Alcoolul. Consumul regulat de alcool in cantitati mari poate creste riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer – la ficat, san, colon sau gat. Conform American National Cancer Institute, riscul de a dezvolta cancer creste odata cu cantitatea de alcool consumata.

Carnurile procesate, precum bacon, carnati si sunca. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca baconul, carnatii, sunca, crenvurstii pot cauza cancer. Motivul este ca la aceste alimente carnea a fost tratata pentru a-si pastra aroma prin tratare, fermentare, afumare. De asemenea, se mai crede si ca orice fel de carne rosie poate duce la aparitia cancerului, dar acest lucru nu este inca confirmat prin studii stiintifice.

Solarul. Conform Skin Cancer Foundation, persoanele care folosesc solarul inainte de 35 de ani isi cresc cu 75% sansele de a face cancer. Expunerea regulata la soare poate dauna, de asemenea, asa ca este bine sa porti haine, ochelari si crema cu SPF care sa te protejeze daca petreci mai mult de 15 minute expusa la soare. sursa: elle.ro

D.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img