luni, 18 martie, 2024

Lucruri inedite despre Mihai Eminescu, poetul nepereche

Distribuie:

Publicat:

Lucruri inedite despre Mihai Eminescu. În copilăria sa, Mihai Eminescu (pe atunci Eminovici) obişnuia să îşi sperie tatăl într-un mod cel puţin bizar.

Băiatul mergea în pădure să prindă şerpi şi-i punea de vii în apropierea casei sale. Apoi îşi chema tatăl să vadă „ce pasăre a prins” şi stătea deoparte râzând când bărbatul dădea fata în faţă cu reptilele supărate.

La 25 februarie/9 martie 1866, revista Familia din Pesta publică poezia „De-aş avea…”, scrisă de un debutant pe nume Mihai Eminovici;

Iosif Vulcan, directorul revistei, i-a schimbat însă numele din Mihai Eminovici în Mihai Eminescu.

Care este inspiraţia din spatele poeziei „Pe lângă plopii fără soţ”?

În vremea în care Eminescu a scris poezia respectivă, era îndrăgostit de Cleopatra Leca Poenaru, fiica pictorului Constantin Lecca şi verişoara lui Caragiale.

Lucruri inedite despre Mihai Eminescu. Domnişoară avea casa pe strada Cometa nr 6, o stradă încadrată de plopi pe care Eminescu i-a numărat şi a observat că îi dă un număr fără soţ.

În ciuda problemelor sale de sănătate, Mihai Eminescu a scris poezii până în momentul morţii. În buzunarul de la haină pe care o purta în momentul morţii, se aflau, scrise de mână, poeziile Viaţă şi Stele în cer.

Mihai Eminescu este membru al Academiei Romane. A fost ales post-mortem în 20 0ctombrie 1948.

Poezia „Kamadeva” este ultimă poezie tipărită în timpul vieţii, fiind publicată în revistă ieşeana Convorbiri Literare în dată de 1 iulie 1887.

Ultimul articol semnat de Eminescu în ziarul Timpul a apărut în ziua de 28 iunie 1883 (dar a fost datat 29 iunie 1883).

Există un singur film despre viaţa lui Mihai Eminescu, Luceafărul, regizat de Emil Loteanu, şi apărut în anul 1987.

Lucruri inedite despre Mihai Eminescu. Un asteriod îi poartă numele

9495 Eminescu este un asteroid descoperit în 1971 la Observatorul Palomar, California. Diametrul asteroidului sau nu depăşeşte 6 km. Se poate apropia la 140.000.000 km de Pământ.

În septembrie 2012, la Chişinău s-a organizat prima ediţie a Congresului Mondial al Eminescologilor. Conform organizatorilor, 150 de participanţi s-au strâns din opt tari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img