vineri, 19 aprilie, 2024

Lucruri mai putin stiute despre detoxifiere

Distribuie:

Publicat:

In ultima vreme, toata lumea vorbeste despre detoxificare, mai ales ca este un obicei foarte popular in stilul de viata al vedetelor. E adevarat ca multe diete de detoxificare (cele pe baza de suplimente de plante, tratamentele de spa sau alte diete care te ajuta sa elimini toxinele) pot fi benefice, dar sunt ele benefice pentru toata lumea?

Cantareata Beyonce a apelat la detoxificarea cu sirop de artar pentru a-si curata organismul si ca sa dea jos cateva kilograme bune pentru rolul din filmul „Dreamgirls”. Acelasi sirop e folosit si de supermodelul Naomi Campbell, de trei ori pe an, chiar si timp de 18 zile, pentru a se mentine departe de kilogramele in plus. Dietele de detoxificare pe baza de sirop (care poarta numele de „dieta lemon” sau „clean master”), cele pe baza de suc (dieta Martha’s Vinyard) sau pe baza de shake-uri cu proteine (dieta de trei zile cu shake de fructe) au un element comun: curatarea organismului se produce cu ajutorul lichidelor. Intr-adevar, aceste diete au multe vitamine, antioxidanti si fibre pe care nutritionistii nu le pot considera decat benefice pentru organism, DAR numai pe termen scurt! Incearca detoxificarea de o zi, maxim trei zile! Daca vrei sa urmezi astfel de diete pe termen lung, trebuie sa consulti un medic specialist in nutritie, deoarece urmand o detoxificare mai mult de trei zile vei obtine exact efectul invers: corpul tau va pierde din vitamine si din nutrienti.

O alta varianta ar fi sa incerci detoxificarea graduala, adica sa adaugi in alimentatia ta un fruct sau o leguma pe zi pana cand atingi doza zilnica recomandata de vitamine si de minerale. De exemplu, doza recomandata de vitamina A este de 0.6 mg pe zi. Astfel, vei reduce din balonarea pe care aportul brusc de fructe si legume o poate provoca si, in plus, vei putea sa mentii o dieta sanatoasa pentru mai mult timp.

In fiecare zi, ficatul se ocupa, cu ajutorul rinichilor, de eliminarea toxinelor din organism. De aceea, este important sa ai grija de acest organ si sa-l mentii cat mai in forma. O planta des folosita pentru curatarea ficatului este ciulinul-laptelui, desi ea nu este in totalitate benefica pentru organism. Un ficat sanatos functioneaza bine si singur, fara ajutor. Cea mai buna varianta pentru detoxificarea lui e sa eviti, pe cat posibil, toxinele. Asta inseamna nu mai mult de un pahar de alcool pe zi, sau deloc, si sa nu exagerezi cu cantitatile de acetaminofen, un compus din medicamentele dedicate eliminarii durerii sau a febrei.

Multe spa-uri ofera masaje speciale in zonele nodulilor limfatici si ale glandelor (mai ales la nivelul bratelor), cu scopul de a obtine un drenaj limfatic (limfa est un lichid translucid care joaca un rol importan in sistemul imunitar). Dar daca organismul tau functioneaza normal, nu ai nevoie de astfel de masaje, intrucat ele sunt special concepute pentru persoanele bolnave si nu trebuie efectuate decat de catre persoane cu pregatire speciala.

Adesea, pentru o detoxificare completa a organismului, se recomanda efectuarea de clisme. Daca te hotarasti sa recurgi la o astfel de procedura, trebuie sa ai mare grija ca echipamentul utilizat sa fie perfect steril, pentru a evita posibilele infectii. Un alt risc al clismei: ea elimina, odata cu toxine, si bacteriile bune, de care corpul chiar are nevoie. Asa ca, decat sa apelezi la clisma, mai bine incearca sa bei ceaiuri de detoxificare, cum ar fi cel de soc sau ceaiul verde. Sunt mult mai sanatoase si, in primul rand, naturale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img