joi, 28 martie, 2024

Lucruri mai putin stiute despre sotia fostului presedinte Traian Basescu. Maria, mereu o prezenta discreta – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Maria Basescu, sotia fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a fost intotdeauna o prezenta discreta, eleganta si extrem de echilibrata. A avut mereu o tinuta impecabila, atat in timpul actiunilor oficiale ale presedintelui Romaniei cat si in momentele private, de familie. Mama a doua fete, Maria Basescu isi creste, acum, cei trei nepotei, doi baieti si o fetita, si asteapta cu nerabdare ca fiica sa, Elena, sa nasca al treilea copil, care va fi o fetita.

In timpul celor doua mandate ale presedintelui Traian Basescu, sotia acestuia, Maria, l-a insotit in vizitele oficiale, dar si in cele din tara. Cu alura si stilul vestimentar al lui Jacqueline Kennedy Onassis, prima doamna a stralucit in toate ocaziile cand s-a afisat alaturi de seful statului.

Inainte de a-l cunoaste pe Traian Basescu, maria Basescu a lucrat in turism, pe litoral. Dupa mariajul cu acesta a devenit casnica. Despre perioadele lungi in care a ramas singura acasa, cand sotul ei era marinar,  fosta prima doamna a Romaniei marturisea, intr-un interviu, ca a fost o perioada foarte grea.

”Si imi placea foarte mult (n.r. sa faca turism), pentru ca totdeauna mi-au placut societatea, oamenii. Sa fie multi oameni in jurul meu. Mai tarziu am ajuns inchisa intre patru pereti. Am stat foarte mult singura. E adevarat, la inceput am incercat sa dau fetita la cresa, dar nu se adapta. Era mereu bolnava si nu manca. Asa ca am ramas acasa. Singura. Sotul meu pleca mereu pe mare”, explica Maria Basescu.

La un moment dat, in cursul interviului, si-a cerut scuze pentru felul in care vorbeste. ”Chiar vreau sa-mi cer scuze pentru felul in care ma exprim. Probabil ca ma exprim greoi. Asta pentru ca foarte mult timp am vorbit numai cu cainele”, afirma ea.

Din mariajul Mariei si al lui Traian Basescu, care a avut o iubita pe nume Elena in vremea studentiei, au rezultat doua fete: Ioana si Elena, care i-au si facut bunici pe cei doi. Sofia Anais si Traian jr sunt nepotii din partea Elenei, iar Radu este nepotul din partea fiicei cea mare, Ioana.

Acum, bunicii asteapta cel de-al patrulea nepot, din partea Elenei, care va fi o fetita.

Maria Basescu, imbracata in costum traditional tiganesc, la Sarbatoarea de la Costesti

Un moment memorabil este del din 2009, cand sotia presedintelui Traian Basescu a primit, la Costesti, din partea organizatorilor Sarbatorii nationale a minoritatii rome, un costum traditional pe care nu s-a sfiit sa-l imbrace.

Seful statului a primit, de asemenea, din partea Regelui Cioaba o placheta cu insemnele casei regale, o moneda de argint, o biblie si cateva carti scrise de Luminita Cioaba.

Maria Basescu, desi discreta, a acceptat sa se urce pe scena si sa imbrace portul traditional tiganesc si chiar a dansat.

Dupa multi ani, fostul presedinte a rememorat acel moment si a marturisit ca nu i-a placut unele lucruri. “Nici mie nu mi-a placut ca i s-a pus o moneda tiganeasca sotiei mele la gat. Nici ei nu i-a placut. Dar fiind atmosfera nu am putut sa reactionez. Cand intri in multime ai tot soiul de riscuri. Un om politic trebuie sa si le asume”, a comentat Basesc, in 2014, intr-un interviu la “Adevarul LIVE”.

Scrisoarea deschisa a Mariei Basescu: ”Depun marturie ca sotul meu nu a fost niciodata agresiv cu fiicele noastre si nici cu vreun alt copil”

In 2009, fostul sef al statului era acuzat ca a lovit in fata un copil, un filmulet aparand in acea perioada in mass-media. Sotia presedintelui a intervenit, atunci, public, la acuzatiile care i se aduceau sotului ei, printr-o scrisoare deschisa. A fost printre putinele reactii publice ale primei doamne, intr-un scandal in care era implicat seful statului.

“Rup astazi tacerea pe care am pastrat-o timp de cativa ani fiindca ceea ce presa si oamenii care sunt in spatele ei fac astazi mi se pare de neacceptat. Nu as vrea sa spun ca ceea ce a facut Traian Basescu in mandatul sau este perfect. Stiu insa ca tot timpul s-a gandit cum sa faca lucruri bune pentru oamenii de rand care l-au ales. Atunci insa cand vine vorba despre relatiile pe care le are cu alti oameni, pot spune, dupa 34 de ani de casnicie, ca nimeni nu il cunoaste pe Traian Basescu mai bine decat mine”, declara Maria Basescu.

“Depun marturie ca sotul meu nu a fost niciodata agresiv cu fiicele noastre si nici cu vreun alt copil. Dar, dincolo de a-i tine parte lui Traian Basescu, gasesc inacceptabil, ca mama, sa introduci copilul din film in mizeria alegerilor si sa ii distrugi viata. Pentru acest lucru, domnule Geoana, oricate scuze v-ati cere, nicio mama nu va va putea ierta”, mai afirma Maria Basescu in scrisoarea deschisa.

Ea se referea si la afirmatiile lui Mircea Dinescu, potrivit carora sotul sau ar fi lovit-o, cerandu-i acestuia sa-si ceara scuze in fata fiicelor sale. “L-am auzit acum cateva zile, si inca nu imi vine sa cred, pe dl. Mircea Dinescu afirmand ca sotul meu m-ar fi lovit. Nu stiu in ce familie a crescut dl. Dinescu, dar in familia mea, in casa mea si in viata mea nu s-au intamplat niciodata asemenea lucruri. Pentru afirmatiile mincinoase pe care le-ati facut sunteti dator, domnule Dinescu, sa va cereti scuze in fata copiilor mei”, spunea Maria Basescu.

Ea incheia scrisoarea deschisa aratand ca nu e usor sa fie sotie de presedinte “atunci cand acesta pune interesele tarii mai presus de orice, uneori chiar si de familie”. “Dar si pentru asta il iubesc si il respect pe sotul meu, Traian Basescu”, se mentioneaza in scrisoarea Mariei Basescu.

Ajutoare in comuna unde bunica ei s-a refugiat pe timpul razboiului

Sotia presedintelui, Maria Basescu, a venit, ieri, cu ajutoare, in Calinesti Arini, comuna Serbauti, Suceava, localitatea in care bunica ei s-a refugiat pe timpul razboiului.

Prima-doamna a venit la Calinesti Arini incarcata cu un camion de ajutoare pentru familiile sinistrate in urma inundatiilor din aceasta vara, dar si cu fotografii ale familiei sale in poseta. Ea le-a aratat, mandra, localnicilor pe care a venit sa-i ajute imagini cu bunica ei, Maria Rusu, care s-a refugiat in satul lor, pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In 2012, In ultima perioada insa, viata ei nu a fost deloc usoara. In aprilie a avut de trecut printr-o grea incercare, cea a pierderii mamei sale, Aurora Andrusca. Dupa o luna si jumatate de doliu, a venit al doilea necaz: Traian Basescu (61 de ani) a fost suspendat din functia de presedinte si intreaga familie a trecut prin calvarul campaniei pentru referendumul din 29 iulie si al scandalurilor ce au urmat. Nu a avut timp sa se bucure de victoria de luni, cand Curtea Constitutionala l-a readus pe Traian Basescu la Cotroceni, pentru ca era deja in febra pregatirilor evenimentului monden al anului: fiica ei mai mica, Elena, se casatoreste pe 1 septembrie.

Prezenta discreta a unei sotii care are grija de familie i-a adus intotdeauna un plus de sansa lui Traian Basescu. Ca atare, si cu ocazia referendumului, Maria l-a urmat pe presedintele suspendat aproape peste tot acolo unde acesta a facut ceea ce stie mai bine: “baie de multime”.

Maria Basescu, iubitoare de cai

Fosta prima doamna a Romaniei, Maria Basescu are o pasiune pe care nu a ascuns-o niciodata, si anume echitatia si caii. Ea avea chiar si un celebrul armasar, numit Rasfat, pe care i l-a daruit Traian Basescu, presedintele Romaniei, si care a fost ingrijit de maestrul Szekely la Clubul de Echitatie Baneasa.

“Doamna Basescu este o femeie extraordinara. Iubeste caii si este un calaret excelent”, spunea dresorul.

Si nu doar caii sunt animalele sale preferate. Familia Basescu a avut intotdeauna caini. Traian Basescu povestea ca a adunat cinci caini, doi de rasa – Shogun si Tosa – si trei maidanezi, botezati Mura, Corcodel si Cutu-Cutu, la vila de protocol.

Shogun e un Akita Inu, caine de origine japoneza, ca si Tosa, al carui nume vine de la rasa Tosa Inu si care, “este al Ioanei, dar ea sta la bloc, asa ca il tinem la noi in curte”, a povestit Basescu invitat miercuri seara la “Serviciul Roman de Comedie”, la Pro TV.

Presedintele spunea ca a adunat mai multi maidanezi. “Pe Mura am adunat-o eu de la Neptun. E o disputa cu ultimul venit. I s-a spus Caramel, dar eu ii nu pot sa-i spun decat Corcodel, ca e ca un tigan. Si la unu noaptea daca vin, tot imi cere ceva de mancare.Unul n-are nume, ca sta saracu’ in lant. I se spune Cutu-Cutu”, declara Basescu.

sursa: libertatea.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img