News Flash:

Ludmila Pavlicenco, un inger al mortii care a ramas in istorie!

16 Iunie 2015
4004 Vizualizari | 0 Comentarii
Silentiosi, nevazuti si letali! Asa sunt lunetistii. Desi o meserie pentru barbati, a existat o femeie care a devenit rapid unul dintre cei mai de temut ingeri ai mortii

In cel de-al Doilea Razboi Mondial, printre lunetistii de elita precum Simo Hayha sau Ivan Mikhailovich Sidorenko, se afla si, surpriza, o femeie.

Ludmila Pavlicenco s-a nascut pe 12 iulie 1916 intr-un orasel ucrainean, iar la 12 ani se muta cu familia in Kiev. Aici, face cursuri de tir, devenind rapid pasionata de arme si tinte, desi studia istoria la facultate.

In 1941, tanara ucraineanca hotaraste sa intre in razboi si sa lupte umar la umar cu barbatii. O face pe front, cu un curaj nebun, cu o precizie care avea sa ramana in istorie. A fost, timp de doua luni, un pion vital in zona Odessa, alaturi de divizia sa de infanterie: doar aici a ucis 257 de persoane.

Aproape 400 de victime OFICIAL!!!

Dintre inamicii eliminati de Ludmila, 36 erau contra-lunetisti, trimisi in cautarea sa.

Decorata cu Ordinul Lenin si Medalia de Erou al Uniunii Sovietice, s-a bucurat, dupa razboi, de faima internationala, mai ales in Statele Unite si Canada, acolo unde a devenit primul cetaten rus primit de un presedinte american (Franklin Roosevelt). In plus, guvernul canadian i-a oferit acesteia o arma de colectie, marca Winchester, arma expusa astazi la Muzeul National de Istorie din Moscova.

Pavlicenco s-a stins din viata in 1974, la varsta de 58 de ani. Doi ani mai tarziu, Uniunea Sovietica emitea o marca postala cu chipul eroinei si boteza un vas ucrainian cu numele acesteia.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0921 (s) | 34 queries | Mysql time :0.036549 (s)