vineri, 29 martie, 2024

Ludovic Orban recunoaste: Banii promisi marilor companii depind de decizia Comisiei Europene

Distribuie:

Publicat:

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că Guvernul va aproba actul normativ prin care schema de garantare a creditelor pentru companiile mari pregătită de Executiv să devină operaţională după ce Comisia Europeană îşi va da acordul în acest sens, cel mai probabil peste "o săptămână, două".

"Noi, deja, am adoptat în şedinţa de guvern de săptămâna trecută memorandumul care pune bazele programului de ajutor de stat prin garantarea creditelor pentru investiţii sau pentru capital de lucru pentru companiile mari. Este o schemă prin care garantăm credite în proporţie de până la 90%, subvenţionăm dobânda, într-o proporţie de până la 50%. Plafonul iniţial al acestui program, schema de ajutor de stat, că e o schemă de ajutor de stat cu garantare, este un plafon de 8 miliarde, pe care, evident, suntem dispuşi să-l mai creştem în cazul în care vor exista solicitări. Noi suntem consecvenţi în a folosi instrumente care să asigure nevoia de lichiditate pentru economie. (…) Aşteptăm aprobarea Comisiei Europene, pentru că orice schemă de ajutor de stat are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, (…) suntem optimişti. Imediat după aprobarea de către Comisia Europeană, vom adopta actul normativ şi schema va deveni funcţională", a declarat Ludovic Orban la Galaţi.

Întrebat când ar putea veni un răspuns de la Comisia Europeană, el a spus: "Noi aşteptăm cât de curând – o săptămână, două".

"Cert este că nu e o schemă nouă, e o schemă care este folosită şi în alte ţări, o schemă de garantare a creditelor. Este strict legat de procedurile interne de la nivelul Comisiei Europene, aprobarea, adică nu cred că vom întâmpina dificultăţi în aprobarea acestei scheme de ajutor de stat", a explicat Orban.

Şeful Executivului a vizitat Combinatul Siderurgic Liberty Galaţi, context în care a avut întâlnire cu conducerea combinatului şi a asistat la ceremonia de semnare a mai multor memorandumuri de colaborare, unul dintre acestea fiind între Liberty SA Galaţi şi Romgaz SA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img