vineri, 26 aprilie, 2024

Lumina ecranelor digitale dauneaza pielii: mit sau realitate?

Distribuie:

Publicat:

Care sunt efectele expunerii îndelungate la lumina ecranelor digitale, este pielea afectată? Răspunde medicul dermatolog Alice Brînzea.

Fie că ne place sau nu să recunoaștem, în ultimul an am petrecut mai mult timp în fața laptopurilor decât ne-am fi dorit. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, 60% din populație a stat în fața ecranelor timp de cel puțin 6 ore. Suntem deja obișnuiți cu ideea potrivit căreia device-urile electronice deteriorează vederea, obosind ochii, însă mai multe studii sugerează faptul că expunerea îndelungată la lumina ecranelor digitale poate afecta și pielea.

Lumina se împarte în spectrul vizibil și cel invizibil, în care sunt integrate razele UV și radiațiile infraroșii. Cunoscută și sub denumirea de lumină albastră artificială sau sub titulatura științifică de raza HEV, lumina provenită de la device-urile electronice este vizibilă și are energie înaltă.

Lungimile de undă HEV sunt cuprinse aproximativ între 390 și 500 de nanometri, cele mai dăunătoare fiind razele aflate în intervalul 390-440 de nanometri.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img