vineri, 19 aprilie, 2024

„ LUNA MONDIALA A ASTRONOMIEI „ MARCATĂ SI LA BARLAD

Distribuie:

Publicat:

In luna aprilie, comunitatile de astronomi organizează evenimente în cadrul Programului „Luna Mondială a Astronomiei”. Pentru „  Astronomers Without Borders „ (AWB), aceasta este o oportunitate de a aduce impreuna oamenii din intreaga lume sub motto-ul„OnePeople,One Sky”.    
 
Asociaţia Astronomică „Sirius” – Club UNESCO va organiza in cadrul acestui proiect international următoarele activitati: „ Viaţa în Univers”,  masă rotundă ce se va desfășura in data de 4 Aprilie, cu începere de la ora 11 la liceul teoretic „ Mihai Eminescu” din Barlad. Activitatea este coordonata si organizata de profesorul Ivona Magdalinis.Evenimentul  isi propune evidentierea noilor descoperiri legate de exoplanete si cresterea probabilitatii de a identifica existenta vietii pe diverse corpuri ceresti din Sistemul Solar si din Galaxie.  
 
 Cea de a doua acțiune va consta in  observaţii vizuale, telescopice si fotografice programată pe 6 aprilie, ora 21, tot in cadrul instituției școlare bârlădene anunțată mai sus. Aceasta este organizata de profesorul Ioan Adam. In  cadrul sesiunii se vor identifica vizual si telescopic constelatii si  planete vizibile la momentul dat, sateliti artificiali, obiecte Messier, se vor estima magnitudini aparente si  distante unghiulare si se vor realiza fotografii ale unor corpuri cerești. Programul manifestărilor continua cu „Teraformarea planetei Marte” pe 11 aprilie, ora 11. Se vor dezbate metodele diverse avute in vedere pentru teraformarea Planetei Rosii, necesitatea unui scut care să apere viata, deci crearea tuturor conditiilor care să permita vietii sa se dezvolte. Cea care va inchide programul manifestărilor va fi o activitate practica -„Construcţia unei minisatelit”  programată pe 13 aprilie, ora 9 , coordonata de  prof.Gabriel Tarala.    
 
Elevii vor afla care sunt subsistemele majore ale unui satelit, modul de functionare a acestora si vor realiza o simulare a unui satelit integrat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img