vineri, 29 martie, 2024

Luxemburgul a autorizat casatoria si adoptia pentru cupluri de acelasi sex

Distribuie:

Publicat:

Luxemburgul a autorizat miercuri casatoria si adoptia pentru cupluri de persoane de acelasi sex, alaturandu-se astfel celorlalte 11 state europene care recunosc ”casatoria pentru toti”.

 Proiectul de lege, care stipuleaza ca “doua persoane de sexe diferite sau de acelasi sex se pot casatori”, a fost adoptat de Camera Deputatilor cu o larga majoritate de 56 de voturi la patru. De asemenea, el permite cuplurilor de acelasi sex sa adopte copii, unul dintre cele mai controversate puncte ale textului.

“Luxemburgul va deveni mai solidar si mai just”, a declarat, la finalul dezbaterilor, ministrul Justitiei Félix Braz.

Aceasta tara cu o traditie catolica, dar care a recunoscut in 2004 dreptul la uniune civila cuplurilor de acelasi sex, a devenit astfel a 11-a tara europeana care recunoaste casatoria pentru toti, dupa Olanda (2001), Belgia (2003), Spania (2005), Suedia si Norvegia (2009), Portugalia si Islanda (2010), Danemarca (2012) si Franta si Marea Britanie (2013).

Primele casatorii urmeaza sa aiba loc la inceputul lui 2015, legea intrand in vigoare la sase luni de la adoptare.

“Societatea luxemburgheza este pregatita sa faca acest pas”, a declarat liderul grupului parlamentarilor socialisti Alex Bodry.

Casatoria intre persoane de acelasi sex a fost inscrisa, in 2009, in programul lui Jean-Claude Juncker, la acea vreme premier provenind din randul partidului crestin-social. Proiectul de lege a fost depus in iulie 2010 de catre ministrul Justitiei, tot un crestin-democrat, insa textul a fost amanat, incepand din 2012, in lipsa unui consens asupra problemei adoptiei.

– Fara manifestatii

Proiectul a fost relansat de catre Guvernul tanarului premier liberal Xavier Bettel, care conduce incepand din 2013 o coalitie intre socialisti si Verzi care i-a invins pe crestin-sociali. Bettel, in varrsta de 41 de ani, care si-a asumat public homosexualitatea, se afla intr-o uniune civila cu un tanar arhitect belgian.

Casatoria intre persoane de acelasi sex, care a obtinut consensul partidelor politice, cu exceptia partidului populist ADR, nu a provocat manifestatii in acest mic stat, cu aproximativ 500.000 de locuitori, ca cele organizate in Franta anul trecut.

Opozantii au denuntat o “dezordine sociala” pe care o va antrena, in opinia lor, mariajul homosexual, afirmand ca adoptarea unui copil de catre cupluri de homosexuali deschide calea catre alte revendicari, ca de exemplu poligamia. Insa ei nu au reusit sa adune cele 4.500 de semnaturi necesare in vederea deschiderii unei dezbateri publice inainte de adoptarea proiectului.

Biserica Catolica din Marele Ducat si-a reiterat luni atasamentul fata de casatoria traditionala. “Mariajul ar trebui sa-si pastreze pozitia institutionala deosebita de uniune de viata durabila, liber consimtita, intre un barbat si o femeie, orientata catre binele sotilor si procreere, reprezentand structura fundamentala bio-culturala a vietii sociale”, a afirmat ea intr-un comunicat.

Initial Guvernul a limitat adoptia la adoptia “simpla”, care permite unui copil sa-si cunoasca parintii biologici si sa intretina relatii cu ei. Insa, la presiunea Consiliului de Stat, care a denuntat o discriminarre fata de cuplurile heterosexuale, Guvernul a autorizat adoptia deplina, care nu impune obligatii referitor la parintii biologici.

Legea a consolidat totodata lupta impotriva casatoriilor cu forta si a stabilit varsta legala la 18 ani atat pentru femei, cat si barbati. Anterior, fetele deveneau majore la varsta de 16 ani, iar baietii la 18 ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img