News Flash:

M.J. Marinescu: "Așteptăm acțiuni decisive la summitul de la Riga pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia"

20 Mai 2015
1631 Vizualizari | 0 Comentarii
Deputații din Parlamentul European au trimis astăzi o scrisoare deschisă către liderii celor 28 de state membre ale UE și ale celor șase țări din fosta URSS care participă la un summit al Parteneriatului Estic ce se va desfășura la Riga între 21 și 22 mai. Printre inițiatorii acestui demers se află și Marian Jean Marinescu, eurodeputat PNL și vicepreședinte al PPE.

“Deciziile care urmează să fie luate la Riga sunt extreme de importante în condițiile în care în ultimii trei ani Rusia a pus o presiune enormă atât din punct de vedere politic, cât și economic pe Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Declarația Summit-ului de la Riga trebuie să meargă dincolo de dezvoltarea relațiilor economice deja prevăzute în acordurile asociate dintre Uniunea Europeană și Georgia, Moldova și Ucraina. În conformitate cu dispozițiile articolului 49 din Tratatul Uniunii Europene, considerăm că Uniunea Europeană ar trebui să trimită un semnal pozitiv mult mai puternic cu privire la aderarea acestor trei țări la Uniunea Europeană.

În al doilea rând, noi credem că procesul de liberalizare a vizelor rămâne un mijloc suplimentar, cu impact puternic, de a facilita schimbări democratice pozitive și un catalizator pentru procesul de reformă în țările în cauză. Ca urmare a unei decizii luate la Summit-ul de la Vilnius din 2013, ca răspuns la progresele înregistrate de autoritățile de la Chișinău, cetățenii moldoveni au acum posibilitatea de a călători fără vize în spațiul Schengen. În lumina multor consecințe pozitive ale acestei decizii, îndemnăm șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană, în cadrul întâlnirii de la Riga, să se angajeze la extinderea  regimului fără vize și pentru cetățenii Georgiei și Ucrainei. Uniunea Europeană ar trebui să stabilească termene concrete pentru realizarea planurilor de acțiune pentru liberalizarea vizelor din Georgia și Ucraina.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem acțiuni decisive în timpul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, în vederea liberalizării vizelor pentru Georgia și Ucraina și deschiderea unei perspective europene pentru Georgia, Moldova și Ucraina”, a declarat Marian Jean Marinescu.
 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1286 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011916 (s)