miercuri, 24 aprilie, 2024

Mănăstirea vasluiana Pârvești va fi restaurată cu finanțare prin PNRR

Distribuie:

Publicat:

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a onorat invitația stareței Mănăstirii Pârvești, Stavr. Antonia Bălău, participând la hramul sfântului așezământ monahal.

El a vizitat biserica din lemn, alături de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, care a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în vederea reabilitării. A fost deja realizată întreaga documentație tehnică, precum și proiectul, urmând ca lucrările de restaurare să fie scoase la licitație.

Biserica de lemn a mănăstirii a fost ridicată între anii 1816-1820 pe locul unui locaș mai vechi, din 1666. Biserica, realizată integral din lemn, este unică prin sistemul de boltire, tehnica construcției și armonia volumelor.

Este construită din bârne de stejar prinse în «cheotoare dreaptă» pe temelie de piatră de râu și ”tălpoaie” de lemn. Acoperișul este învelit cu șindrilă. Locașul păstrează icoane și mobilier de epocă din lemn de tei sculptat și pictat în tehnica ulei.

Reamintim faptul că astăzi, 9 mai 2022, în calendarul Bisericii Ortodoxe este sărbătorită Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae la Bari, iar Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pârvești, ținând cont de faptul că, biserica de lemn a mănăstirii, monument istoric, este ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img