vineri, 29 martie, 2024

Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie. Controlați-o, trăiți mai mult!

Distribuie:

Publicat:

Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale este „Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie. Controlați-o, trăiți mai mult”.

Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților.

Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, marcată în fiecare an la 17 mai, este „Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie. Controlați-o, trăiți mai mult” şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de conștientizare la nivel mondial, asupra metodelor precise şi corecte de măsurare a tensiunii arteriale.

Doar 30% dintre pacienții tratați pentru hipertensiune arterială au, în mod constant, valori normalizate, adică sub 140/90 mmHg, atrag atenție medicii.

Alegerea acestei teme, „Măsurați-vă tensiunea arterială cu precizie. Controlați-o, trăiți mai mult”, se bazează pe statistici globale, indicând faptul că la nivel mondial mai puțin de 50% dintre adulții cu hipertensiune (TA sistolică ≥140 mm Hg, TA diastolică ≥90 mm Hg sau tratament cu antihipertensive) erau conștienți de faptul că aveau tensiune arterială mare.

În rândul anumitor populații, gradul de conștientizare este foarte scăzut, ajungând la sub

Prof. Dr. Bogdan A. Popescu (președintele Societății de Cardiologie) și Prof. Dr. Doina Dimulescu (președintele Societății Române de Hipertensiune Arterială) oferă câteva date importante despre această afecțiune, despre modul în care se măsoară corect tensiunea și oferă câteva sfaturi  prin care o putem ține sub control.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială?

ESH (European Society of Hypertension) a publicat recent un Ghid practic pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale, inclusiv pentru automăsurarea la domiciliu, care a căpătat în ultimii ani importanţă crescândă pentru conştientizarea bolii şi creşterea aderenţei la tratament.

Tensiunea arterială se poate măsura folosind o gamă variată de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, asemenea celor din spitale şi farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate şi utilizate la domiciliu. Trebuie să avem în vedere importanța calibrării corecte a acestor dispozitive.

Tensiunea arterială se măsoară corect în șezut, la oricare din brațe (ideal la ambele, pe rând), cu brațul relaxat. Trebuie să vă asigurați că sunteți relaxat în momentul măsurătorii și că au trecut minimum 15 minute de la un efort fizic mai intens.

Rezultatul, cele două numere obținute, tensiunea arterială sistolică și diastolică, nu trebuie să depășească valorile de 130 și 85 de milimetri coloană de mercur.

Continarea pe cisd.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img