vineri, 29 martie, 2024

Macron: Actualul acord nuclear între Iran şi marile puteri ar trebui respectat, dar ar putea fi extins

Distribuie:

Publicat:

Actualul acord asupra programului nuclear iranian încheiat între Teheran şi şase mari puteri ar trebui respectat, a declarat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron, care a admis totodată că acordul trebuie extins, informează dpa.

Macron şi-a reiterat angajamentul faţă de acest acord asupra programului nuclear al Iranului în timpul unui discurs susţinut la Sydney, în a doua zi a vizitei sale în Australia.

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat că SUA se vor retrage din acest acord, negociat în 2015 între Teheran şi şase puteri ale lumii (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania).

Acordul a fost conceput pentru a tempera îngrijorările Occidentului, conform cărora Iranul ar încerca să dezvolte arme nucleare. Acordul prevede o reducere a sancţiunilor economice în schimbul unor controale stricte asupra activităţii nucleare a Iranului.

Data limită până la care Washingtonul ar trebui să-şi reconfirme angajamentul pentru acord este 12 mai.

"Oricare va fi decizia, va trebui să pregătim nişte negocieri mai ample… pentru că eu cred că nimeni nu-şi doreşte un război în regiune şi nimeni nu vrea o escaladare a tensiunilor în regiune", a spus Macron.

Potrivit preşedintelui francez, acordul a fost "o negociere foarte importantă şi constituie cea mai bună cale de a monitoriza actuala activitate nucleară a guvernului iranian". "Iată de ce întâi noi l-am negociat, l-am semnat. Este bine să-l respectăm şi el (actualul acord) este, în opinia, un bun început", a subliniat Emmanuel Macron. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img