vineri, 19 aprilie, 2024

MADR anunta ca au demarat actiunile pe grupuri de lucru la cele 29 de dosare pe agricultura si piscicultura preluate de Romania

Distribuie:

Publicat:

Procedurile privind Practicile Comerciale Neloiale, Regulamentul privind Băuturile Spirtoase dar şi dosarul cu Planurile Strategice în cadrul pachetului legislativ Politica Agricolă Comună – post 2020 au fost analizate miercuri de ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu experţii grupurilor de lucru de la Bruxelles în contextul deţinerii preşedinţiei Consiliului UE, potrivit agerpres.ro.

"În după-amiaza zilei de 9 ianuarie 2019, ministrul Petre Daea a convocat o videoconferinţă cu preşedinţii şi vicepreşedinţii grupurilor de lucru de la Bruxelles, experţi din cadrul Unităţii pentru Pregătirea Consiliului Preşedinţiei UE, precum şi secretari de stat şi directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a Preşedinţiei Consiliului UE. Aceasta a avut ca scop analiza activităţii desfăşurate până în prezent pe baza programului lunar, mai exact stadiul în care se află acestea în etapă premergătoare Consiliului AgriFish, care va avea loc în data de 28 ianuarie a.c", se arată în comunicatul MADR.

Pe parcursul videoconferinţei au fost abordate aspecte ce vizează procedurile care trebuie urmate cu privire la Practicile Comerciale Neloiale şi Regulamentul privind Băuturile Spirtoase. În cadrul Pachetului legislativ Politica Agricolă Comună – post 2020 s-au analizat: dosarul privind Planurile Strategice, Regulamentul nr. 1306/2013 privind Finanţarea, Managementul şi Monitorizarea PAC şi Regulamentul 1308/2013 privind Organizarea Comună de piaţă a produselor agricole (OCP), precum şi corespondenţa cu Secretariatul General al Consiliului.

Şeful MADR a anunţat că următoarea videoconferinţă se va desfăşura în data de 14 ianuarie 2019 pentru a analiza subiectele ce se vor afla pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Special pentru Agricultură (CSA).

În data de 3 ianuarie, Petre Daea a anunţat că România a preluat 29 de dosare pe agricultură şi piscicultură, "toate fiind dosare grele", ce vor trebui puse în discuţie în perioada în care ţara noastră deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

"Despre dosarele României putem discuta, nu sunt puţine, sunt 29 la număr.(…) Toate sunt dosare grele. Înseamnă o muncă extraordinară, înseamnă o abordare nouă pe un PAC (Politica Agricolă Comună n.r.) nou. PAC post 2020 este altfel decât cel de acum şi am spus acest lucru din momentul în care s-a făcut comunicarea de către comisarul Hogan (comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan n.r) în noiembrie 2017 şi ne-am ocupat de acest lucru din momentul în care ne-am instalat pe acest scaun", a precizat Daea.

El a spus că s-a făcut o prioritizare la nivelul celor 29 de dosare ţinând cont de faptul că unele sunt în diferite faze de abordare.

Ministrul a menţionat că unele nu vizează România, dar ele trebuie puse în discuţie pentru că "noi lucrăm aici pentru interesul Uniunii Europene".

"Unele dosare sunt în domeniul agriculturii, unele în domeniul pisciculturii, unele nu ne vizează pe noi, dar trebuie să le pui în operă şi în discuţie şi să le lucrezi. Noi lucram aici pentru interesul Uniunii Europene, nu mergem pe interesul ţării româneşti. Lucrăm în interesul UE, pentru că în interiorul UE se regăseşte şi interesul ţării noastre. Este corect şi obiectiv să se înţeleagă aşa ceva", a mai spus şeful MADR.

Calendarul evenimentelor externe organizate în contextul preluării preşedinţiei Consiliului UE prevede 10 evenimente, două dintre ele având loc în 19 noiembrie la Bruxelles, când s-a derulat o acţiune de promovare a produselor româneşti în cadrul unei conferinţe pe PAC post 2020 şi pe 4 decembrie la Grupul comisarilor UE. Următorul eveniment de anvergură este Consiliul UE Agricultură şi Pescuit din 28 ianuarie 2019 de la Bruxelles.

De asemenea, sunt prevăzute şi 10 evenimente interne, având ca tematică fermele de familie, pesta porcină, cercetarea în agricultură, apicultura etc.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img