joi, 28 martie, 2024

MAE: Importanta solutionarii politice a conflictului din Siria, evidentiata de Melescanu la Bruxelles

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a evidenţiat, la cea de-a treia conferinţă de la Bruxelles privind Sprijinirea Viitorului Siriei şi al regiunii, importanţa soluţionării politice a conflictului din Siria, potrivit agerpres.ro.

La evenimentul co-organizat de către Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite, care s-a desfăşurat în perioada 13-14 martie, şeful diplomaţiei române a luat parte la sesiunea "Asigurarea justiţiei şi a unei păci sustenabile în Siria".

Meleşcanu a amintit, în intervenţia sa, faptul că România este co-autor al rezoluţiei Adunării Generale a ONU nr. 71/428 prin care a fost instituit Mecanismul Internaţional, Imparţial şi Independent privind crimele internaţionale comise în Republica Arabă Siriană şi a punctat importanţa tragerii la răspundere a tuturor persoanelor responsabile de cele mai serioase crime împotriva civililor, din punctul de vedere al dreptului internaţional.

"În cadrul reuniunii ministeriale a conferinţei Bruxelles III, ministrul Teodor Meleşcanu a făcut referire la importanţa pe care România o acordă stabilităţii şi securităţii Orientului Mijlociu, inclusiv din perspectiva interesului pentru pacea şi securitatea regională şi internaţională. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a reafirmat angajamentul ferm al României pentru soluţionarea paşnică a conflictelor şi a disputelor la nivel global, în baza dialogului şi negocierii. În raport cu situaţia din Siria, oficialul român a apreciat că în absenţa unor evoluţii pozitive pe palier politic, consecinţele umanitare ale conflictului cel mai probabil, se vor menţine sau se vor accentua, efectele combinate ale prelungirii conflictului urmând să creeze dificultăţi greu de gestionat pentru generaţii întregi de sirieni", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a apreciat că evenimentul reprezintă o bună ocazie pentru comunitatea internaţională, inclusiv pentru România, să sublinieze ferm că procesul politic intra-sirian mediat de ONU rămâne singura referinţă pentru o soluţie politică în Siria, în conformitate cu Rezoluţia Consiliului de Securitate nr. 2254/2015 şi Comunicatul de la Geneva (2012). Reiterând apelul României către toate părţile implicate în conflictul din Siria să sprijine în mod activ procesul politic mediat de ONU, şeful diplomaţiei române a punctat necesitatea menţinerii suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Arabe Siriene.

În încheiere, ministrul român de externe a salutat eforturile statelor vecine Siriei care găzduiesc refugiaţi sirieni, apreciind că atât găzduirea refugiaţilor sirieni, cât şi demersurile umanitare ale comunităţii internaţionale, în ansamblul lor, reprezintă acţiuni care răspund nevoilor cetăţenilor sirieni aflaţi în afara graniţelor naţionale şi a sirienilor strămutaţi intern. Salutând iniţiativele destinate identificării unor soluţii durabile pentru refugiaţii sirieni, a punctat importanţa că reîntoarcerea acestora în ţara de origine să fie voluntară, sigură şi demnă.

În contextul participării la această conferinţă, Meleşcanu a avut scurte întâlniri cu Ekaterina Zakharieva, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria, şi Adel bin Ahmed Al-Jubeir, ministru de stat pentru Afaceri Externe din Regatul Arabiei Saudite, discuţiile oferind posibilitatea abordării principalelor acţiuni de pe agenda politico-diplomatică bilaterală româno-bulgară, respectiv româno-saudită.

Potrivit MAE, ministrul Meleşcanu a mai avut o întrevedere cu omologul turc, Mevlut Cavuşoglu, în cadrul căreia a abordat teme de interes de pe agenda bilaterală şi a subliniat oportunitatea aprofundării dialogului pe dimensiunea de securitate, în special în regiunea Mării Negre. Întrevederea a prilejuit şi un dialog privind relaţiile dintre UE şi Turcia, ministrul român arătând că Turcia este un partener strategic al UE, alături de care gestionează provocări în planul migraţiei ilegale, combaterii terorismului, al securităţii şi stabilităţii regionale, fiind în acelaşi timp şi un important partener economic.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img