News Flash:

Magazinele s-au redeschis in Grecia, pentru prima data dupa doua luni de restrictii

19 Ianuarie 2021
241 Vizualizari | 0 Comentarii
media 157598687722610700

 

Magazinele s-au redeschis luni în Grecia, pentru prima dată după două luni, ca parte dintr-o primă etapă de relaxare a restricţiilor impuse împotriva noului coronavirus, în încercarea de a trezi la viaţă sectorul comerţului afectat de pandemie, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Comercianţii care vând produse neesenţiale au avut dreptul de a-şi servi clienţii cu respectarea unor restricţii severe, cumpărătorii fiind nevoiţi să se înregistreze printr-un mesaj telefonic sau să-şi rezerve programări la saloanele de coafură. Firmele au apreciat însă acest prim semn de revenire la normalitate.

''Este o măsură pozitivă'', a spus Giannis Chatzitheodosiou, preşedintele camerei de comerţ din Atena, adăugând că atât firmelor, cât şi cumpărătorilor li s-a cerut să respecte reguli stricte de siguranţă.

''Una din patru afaceri nu se va mai redeschide, luptăm ca restul de 75% să supravieţuiască''.

În timp ce Grecia a reuşit mai bine decât alte ţări europene să limiteze transmiterea virusului, a raportat cu toate acestea peste 5.000 de decese, iar sistemul medical, slăbit de ani de criză financiară, s-a aflat sub o presiune puternică.

Potrivit estimărilor, economia Greciei ar fi scăzut cu peste 10% anul trecut după două lockdown-uri şi un sezon turistic estival perturbat, iar guvernul a cheltuit circa 24 de miliarde de euro pentru a sprijini afacerile şi angajaţii loviţi de restricţii.

Pe Ermou, una dintre principalele artere comerciale din Atena, oamenii au format cozi lungi în faţa magazinelor care au impus limite stricte de distanţare în interior. Companiile sunt de asemenea îngrijorate de efectele pe termen lung ale crizei.

''Există bucurie (bineînţeles), dar trebuie ca lucrurile să meargă bine şi să nu se închidă din nou, pentru că nu este cel mai sigur mediu în care să supravieţuieşti la ora actuală'', a declarat Kostas Apostolopoulos, proprietarul unui magazin cu pălării din centrul Atenei.

Deşi magazinele au primit permisiunea de a se redeschide, iar autorităţile au început campaniile de vaccinare, alte restricţii rămân în vigoare, cu o interdicţie în ceea ce priveşte adunările publice şi obligativitate purtării măştii în spaţiile publice.

Vineri, autorităţile sanitare au raportat 610 cazuri noi şi 34 de decese asociate, numărul total de infectări de la detectarea primului caz, în februarie, ajungând la 147.860, iar numărul total al deceselor, la 5.421.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1600 (s) | 23 queries | Mysql time :0.063239 (s)