miercuri, 24 aprilie, 2024

Magistratii Curtii de Apel Targu Mures cer abrogarea OUG nr. 7/2019

Distribuie:

Publicat:

Judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş, întruniţi în Adunare Generală, au solicitat joi, cu majoritate de voturi, abrogarea integrală a OUG nr. 7/2019, dar au decis să nu participe la protestele iniţiate de colegii lor magistraţi, potrivit agerpres.ro.

 

Motivele pentru care judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş solicită abrogarea integrală a OUG nr. 7/2019 sunt susţinute de mai multe argumente, unul dintre acestea fiind că, deşi aceasta se află în procedura parlamentară de adoptare, dispoziţiile ei produc efecte.

"Cu toate că OUG nr. 7/2019 se află în procedura parlamentară de adoptare, dispoziţiile acesteia produc efecte, astfel încât, pentru a se reveni la o situaţie de normalitate (…), se impune solicitarea abrogării integrale a actului normativ", au arătat magistraţii.

De asemenea, se susţine că modalitatea de adoptare a OUG nr. 7/2019, act normativ ce conţine dispoziţii privind organizarea judiciară, statutul judecătorilor şi al procurorilor, a fost "lipsită de transparenţă şi intempestivă".

Judecătorii mureşeni sunt de părere că s-a încălcat astfel principiul cooperării loiale între puterile statului, nedându-se posibilitatea autorităţii judecătoreşti de a-şi exprima într-un termen rezonabil punctul de vedere cu privire la modificarea unor dispoziţii legale ţinând de principii ce vizează organizarea judiciară, cariera judecătorilor şi procurorilor, independenţa acestora, drepturile şi obligaţiile lor.

Potrivit acestora, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă într-o manieră care relevă "îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor constituţionale şi nesocotirea dreptului magistraţilor de a-şi spune punctul de vedere cu privire la modificări importante ale legilor justiţiei, în condiţiile în care majoritatea acestor modificări nu justificau urgenţa emiterii unui act normativ".

"Puterea executivă a procedat în acest fel de mai multe ori pe parcursul ultimilor ani, în pofida poziţiei exprimate de magistraţi, adoptând, pe calea ordonanţei de urgenţă, dispoziţii legale pentru modificarea, eliminarea sau atenuarea unor prevederi ce reflectau principii cu efecte importante pentru sistemul de justiţie şi, pe cale de consecinţă, pentru cetăţeni. Judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş au în vedere faptul că atribuţiile legiferării sunt date în competenţa celorlalte puteri, legislativă şi executivă, magistraţii neinterferând în exercitarea acestor atribuţii, însă subliniază faptul că utilizarea de către puterea executivă, în mod repetat şi netransparent, a ordonanţelor de urgenţă pentru a modifica dispoziţii legale fără ca această măsură să aibă un caracter urgent nu poate fi acceptată pe motiv că respectivele ordonanţe de urgenţă conţin şi câteva texte care ar trebui modificate în acest regim; tocmai de aceea, adunarea generală a judecătorilor a solicitat, cu majoritate de voturi, abrogarea integrală a OUG nr. 7/2019", se arată într-un comunicat de presă al instanţei.

Judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş au mai menţionat că prin OUG nr. 7/2019 s-au modificat, de pe o zi pe alta, deci fără consultare, dispoziţii ale Legii nr. 303/2004, ale Legii nr. 304/2004 şi ale Legii nr. 317/2004, adoptate ca urmare a votului în Parlamentul României, după ce acestea au fost deja modificate, la scurt timp după adoptarea în Parlament, prin OUG nr. 92/2018, "observându-se un tipar al acţiunilor puterii executive cu efecte vătămătoare asupra sistemului de justiţie, a magistraţilor şi a cetăţenilor".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img