marți, 23 aprilie, 2024

Mai multe bănci din România au fost amendate pentru cazuri de spălare a banilor

Distribuie:

Publicat:

Banca Transilvania și Patria Bank au fost amendate de BNR anul trecut cu câte 50.000 lei, iar OTP Bank cu 500.000 lei, pentru încălcarea legislației contra spălării banilor.

Banca Națională a României a sancționat anul trecut 15 bănci, 8 societăți financiar-nebancare și 2 societăți de plată pentru încălcarea Legii 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, scrie profit.ro.

Au primit avertismente scrise Banca Românească, Libra Internet Bank, CEC Bank, Alior Bank, ING Bank (două), BCR (trei), Banca Transilvania, Libra Internet Bank, Vista Bank, First Bank, Idea Bank, BRCI și Eximbank.

Patria Bank a fost amendată cu 50.000 de lei pentru, printre altele ”neînregistrarea în aplicația informatică a informațiilor referitoare la identitatea beneficiarului real în cazul unor clienți”, ”monitorizarea necorespunzătoare a unor relații de afaceri, prin lipsa verificării concordanței între informațiile deținute despre clienți și natura operațiunilor desfășurate de către aceștia”, ”clasificarea eronată în categoria de risc a unor clienți și, implicit neaplicarea de măsuri de cunoaștere a clientelei adecvate”, “neraportarea către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a unor transferuri externe”.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă după active din România, a primit amendă de 50.000 de lei pentru că nu a identificat niște erori ale aplicației informatice prin care făcea raportarea către Oficiul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, precum și pentru că, în opinia BNR, nu a avut mecanisme pentru administrarea unor riscuri de către Direcția Informații pentru Management prin care să fie asigurată cerința de raportare către ONPCSB a tranzacțiilor în numerar și a celor externe cu o limită minimă de 10.000 de euro echivalent.

Totodată, BNR a mai sancționat banca și pentru că ar fi transmis cu întârziere către Oficiu rapoartele de tranzacții cu numerar, respectiv cu tranzacții externe, pentru perioada 2020-2021.

Continuarea pe stiriepsurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img