joi, 25 aprilie, 2024

Mai multi sefi de la Fisc au fost trimisi in judecata de DNA! Prejudiciul este imens

Distribuie:

Publicat:

Seful Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Olt, Florin Diaconescu, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie, alaturi de mai multi subordonati, intr-un dosar de evaziune fiscala cu prejudiciu de aproape 9 milioane de lei. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

POP CONSTANTIN, la data faptelor reprezentant al S.C. Gardienii S.R.L., pentru savarsirea infractiunilor de:

– evaziune fiscala in forma continuata,

– spalarea banilor in forma continuata (2 fapte),

PRUNISOARA GHEORGHITA – la data faptelor consilier superior cu atributii de control in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Olt – Activitatea de Inspectie Fiscala, pentru savarsirea infractiunilor de:

– abuz in serviciu in serviciu cu consecinte deosebit de grave asimilata infractiunilor de coruptie,

– luare de mita,

– trafic de influenta,

– spalarea banilor in forma continuata,

– complicitate la evaziune fiscala in forma continuata,

– instigare la spalarea banilor in forma continuata,

MIROIU ELENA – la data faptelor contabil in cadrul S.C. Gardienii S.R.L., pentru savarsirea infractiunilor de:

– evaziune fiscala in forma continuata,

– spalarea banilor in forma continuata,

SEFTER LUMINTA, la data faptei manager financiar in cadrul S.C. Gardienii S.R.L, pentru savarsirea infractiunii de evaziune fiscala in forma continuata,

si in stare de libertate, a inculpatilor:

DIACONESCU FLORIN, la data faptelor si in prezent sef al Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Olt, pentru savarsirea infractiunii de instigare la favorizarea faptuitorului,

TUGULAN CHIRILA CRISTIAN, la data faptei adjunct al sefului Administratiei Judetene a Finantelor Publice Olt si conducator al Activitatii de Inspectie Fiscala – Contribuabili Mijlocii din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Olt, pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului,

BODESCU ADRIAN CLAUDIU, la data faptei sef Serviciu Inspectie Fiscala Contribuabili Mijlocii in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Olt, pentru savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului,

S.C. GARDIENII S.R.L., pentru savarsirea infractiunilor de:

– evaziune fiscala in forma continuata

– spalarea banilor in forma continuata,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada ianuarie 2009 – august 2014, S.C. Gardienii S.R.L., a carei activitate a fost coordonata de inculpatul Pop Constantin, nu si-a indeplinit obligatiile fiscale, sustragandu-se de la plata sumei de 8.783.367 lei catre bugetul de stat, reprezentand TVA datorata in raport de activitatea efectiva a agentului economic.

La comiterea infractiunii de evaziune fiscala au participat efectiv si inculpatele Miroiu Elena (contabil) si Sefter Luminita (manager financiar pana in luna iunie 2012).

Concret, in toata perioada mentionata, in deconturile de TVA ale persoanei juridice depuse lunar la organul fiscal, au fost evidentiate la rubrica “TVA deductibil” sume mai mari decat cele sustinute de documentele de evidenta primara (facturi de achizitie de bunuri si servicii de pe teritoriul national) inregistrate in evidenta contabila. In acest mod, prin crearea artificiala, scriptica, a acestui TVA deductibil, a fost diminuata voit TVA de plata rezultata din activitatea reala a societatii comerciale, cu consecinta micsorarii sumelor de plata datorate la bugetul de stat.

Incepand cu luna iulie 2012, activitatea evazionista a firmei a fost coordonata efectiv si girata de catre inculpata Prunisoara Gheorghita, desi exista o incompatibilitate evidenta cu functia publica pe care o detinea – consilier superior cu atributii de control in cadrul D.G.F.P. Olt – Activitatea de Inspectie Fiscala.

Mai mult, cu prilejul realizarii in luna octombrie 2012 a unei inspectii fiscale la S.C. Gardienii S.R.L., inculpata Prunisoara Gheorghita, cu incalcarea prevederilor legale, nu a mentionat in raportul de control situatia reala cu privire la TVA de plata sustrasa in mod ilegal, cauzand astfel o paguba bugetului de stat in cuantum de 4.770.253 lei, concomitent cu obtinerea de foloase necuvenite in acelasi cuantum pentru firma “protejata”.

Pentru “serviciile” sale, in perioada 25 octombrie 2012 – 25 iunie 2013, inculpata Prunisoara Gheorghita a pretins si primit de la inculpatul Pop Constantin sume de bani lunare, necuvenite, in cuantum total de 213.735,6 lei.

Ulterior suspendarii sale din functie, (la 03.07.2013 ca urmare a trimiterii in judecata de catre D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova pentru savarsirea de infractiuni in legatura cu serviciul), inculpata Prunisoara Gheorghita a primit, de la inculpatul Pop Constantin, in perioada 10 iulie 2013 – 26 august 2014, sume de bani lunare, necuvenite, in cuantum total de 355.217 lei, pentru ca aceasta sa-si exercite influenta asupra fostilor colegi cu atributii de control sau functii de conducere din cadrul A.J.F.P. Olt, in vederea protejarii S.C. Gardienii S.R.L., in eventualitatea unor controale fiscale.

Influenta inculpatei a fost una reala, in sensul ca, in anul 2014, la instigarea lui Diaconescu Florin, seful Administratiei Judetene a Finantelor Publice (A.J.F.P.) Olt, inculpatii Bodescu Adrian Claudiu si Tugulan Chirila Cristian au depus toate demersurile pentru ca inculpatul Pop Constantin sa nu fie tras la raspundere penala, ca urmare a unor inspectii fiscale efectuate la S.C. Gardienii S.R.L., (prin luarea in considerare a unor regularizari nelegale de TVA, emiterea de decizii de impunere doar pentru obligatii fiscale accesorii si prin nesesizarea organelor de urmarire penala cu privire la infractiunea de evaziune fiscala).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img