miercuri, 17 aprilie, 2024

MAI: Peste 60 de pompieri au intervenit, timp de peste noua ore, pentru stingerea incendiului izbucnit la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi

Distribuie:

Publicat:

In urma apelului primit in data de 11 aprilie 2018 la dispeceratul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ”Mihail Grigore Sturdza” al judetului Iasi, la ora 00.26, care anunta un incendiu la etajul 6 al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, au fost alertate mai multe echipaje de pompieri si personal medical specializat care sa actioneze pentru salvarea persoanelor aflate in pericol si lichidarea incendiului. 

In zona de manifestare a incendiului, au fost mobilizate 7 autospeciale de stingere a incendiilor, 1 autospeciala de interventie la inaltime, 2 echipaje SMURD de prim ajutor, 1 echipaj T.I.M si 1 autospeciala pentru transport personal si victime multiple.

Dupa ajungerea primelor echipaje la fata locului s-a procedat la efectuarea recunoasterii operative si evaluarea situatiei. S-a constatat ca incendiul se manifesta la ultimul etaj al cladirii, acesta avand destinatia ca spatiu  de depozitare, saloanele fiind la etajele inferioare.

Un angajat al spitalului a fost surprins intr-o incapere de la nivelul etajului 6 unde se manifesta incendiul. Acesta a fost evacuat de catre pompieri si transportat la spital intrucat era intoxicat cu fum. 

Pompierii au procedat la evacuarea celor 18 pacienti care erau internati la etajele 4 si 5, acestia fiind transportati in alt corp al spitalului. 

Concomitent cu actiunile de salvare, s-a constituit dispozitivul de stingere si limitare a extinderii incendiului. 

Interventia pompierilor a fost complexa, arderea  manifestandu-se  pe o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati, in incaperi in care erau depozitate materiale sanitare, accesul efectuandu-se prin culoare inguste, fiind necesar un efort deosebit din partea salvatorilor. 

Incendiul a fost localizat in scurt timp si s-a actionat pentru stingerea acestuia timp de 9 ore, interventia finalizandu-se la ora 10.00.

In urma incendiul nu s-au inregistrat victime, pacientii fiind evacuati in siguranta.

Pagubele produse de incendiu vor fi evaluate de administratia Institutului de Boli Cardiovasculare.

In vederea stabilirii cauzei probabile a incendiului s-a constituit o comisie formata din specialisti din cadrul ISU IASI. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca si cauza probabila de producere a incendiului efectul termic al curentului electric.

In seara zilei de 11 aprilie.2018  la ora 19.57 prin numarul unic de urgenta 112 a fost anuntat faptul ca de la nivelul etajului 6 al Institutului de boli cardiovasculare se observa fum. La locul interventiei s-a deplasat un echipaj cu o autospeciala de stingere a incendiilor. In urma verificarilor efectuate s-a constatat ca nu exista focare de incendiu, apelantul confundand aburul produs de apa rece scursa pe grinzile fierbinti, cu fumul.

Mentionam ca Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi face parte din categoria de cladiri de sanatate cu spitalizare continua, care  la data punerii in functiune, nu se supunea legislatiei specifice privind avizarea/autorizarea din punct de vedere al securitatii la incendiu. 

In timp, in cladirea  institutului au fost efectuate lucrari de reparatii si modernizari care impuneau avizarea/autorizarea din punct de vedere al securitatii la incendiu.

Institutul a solicitat si obtinut avize de securitate la incediu pentru diverse lucrari de reamenajare a salilor de operatie, montare a instalatie de detectie, semnalizare si alarmare in caz de incendiu, urmand ca la finalizarea lucrarilor sa intocmeasca documentatiile necesare si sa solicite Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta emiterea autorizatiei de securitate la incendiu.

Avand in vedere ca la cladire s-au efectuat lucrari care necesitau eliberarea autorizatiei de securitate la incendiu, la controlul efectuat in anul 2017, ISU Iasi a aplicat sanctiunea avertisment pentru punerea in functiune a spatiului fara a detine acest document, termenul de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu fiind prorogat conform prevederilor Legii 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor pana la 30 septembrie 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img