News Flash:

MAI: S-a decis INTERZICEREA intrarii in tara a unor cetateni ungari din Jobbik si alte trei formatiuni

14 Martie 2014
1911 Vizualizari | 0 Comentarii
Autoritatile romane au decis interzicerea intrarii in tara a unor cetateni ungari din patru formatiuni, inclusiv Jobbik, urmand sa fie facute demersurile necesare pentru ca acestia sa fie declarati indezirabili, a anuntat, vineri, purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

 "In urma activitatii de evaluare a riscului la adresa ordinii publice si a securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiile legale ale legislatiei comunitare, autoritatile romane competente au luat decizia instituirii unor masuri preventive in vederea preintampinarii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala. Astfel, au fost instituite masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabili pentru un numar de cetateni ungari, care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de Tineret din cele 64 de Comitate, Oastea Haiducilor si Jobbik", a declarat Dajbog.

Despre acestia, a precizat purtatorul de cuvant al MAI, s-a stabilit "cu certitudine ca sunt implicati in activitati de natura a justifica masurile dispuse in conditiile legii".

"La acest moment, suntem intr-o procedura de informare a autoritatilor ungare, pentru a avea certitudinea ca si persoanele vizate sunt informate", a mai spus Monica Dajbog.

 Referitor la presedintele Jobbik, Vona Gabor, purtatorul de cuvant al MAI a spus ca nu poate furniza informatii, pentru ca pe rolul Ministerului Public se afla, in faza implementarii, o cauza penala.

Politia Romana a anuntat anterior, tot vineri, ca aproape 1.000 de politisti sunt mobilizati pentru a asigura ordinea si siguranta publica in 15 judete, la evenimentele organizate in perioada 15 - 17 martie pentru sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Potrivit Politiei Romane, in perioada 15 - 17 martie, in 56 de locuri din 15 judete ar urma sa aiba loc manifestari prilejuite de sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. La aceste evenimente vor participa, conform estimarilor organizatorilor, aproximativ 30.000 de persoane.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis, joi, un mesaj politicienilor maghiari care se anunta in numar mare in Romania in urmatoarele zile, ca "oricine poate fi cu usurinta expulzat in plin sejur de pe teritoriul Romaniei, daca nu respecta legile si Constitutia".

Seful statului i-a averizat pe politicienii maghiari "sa aiba in vedere ca statul roman nu va tolera mesaje care sa contravina Constitutiei Romaniei".

Basescu a precizat ca masuri vor fi anuntate vineri de Ministerul de Interne.

"Obiectivul nostru este ca oamenii politici maghiari sa nu utilizeze perioadele de campanie electorala pentru a face declaratii care contravin Constitutiei Romaniei, statului de drept si comportamentului unui oaspete pe teritoriul altor tari", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele i-a transmis un mesaj si liderului Jobbik, Vona Gabor: "Sa fie convins domnul presedinte al Jobbik ca ii stim foarte bine activitatea politica".

Tot Traian Basescu declara, marti, ca cere Guvernului si Parlamentului emiterea unui act normativ prin care sa se interzica prezenta membrilor partidului Jobbik in Romania, pe care l-a catalogat drept "extremist".

"Cred ca e timpul sa punem capat actiunilor acestui partid pe teritoriul Romaniei, si cer public Guvernului si Parlamentului sa se emita act normativ prin care prezenta pe teritoriul Romaniei a membrilor si liderilor acestui partid sa fie interzisa. Este un partid extremist", a spus Basescu.

Ministerul de Interne il poate declara miercuri pe liderul Jobbik drept persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei daca presedintele Traian Basescu, ca sef al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, avizeaza procedura, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat ca ministerul a elaborat de marti dimineata documentatia in acest sens, dar presedintele, avand informatii despre ce se intampla la nivelul Guvernului, a vrut sa "fure caimacul".

Ponta a afirmat anterior ca Romania poate interzice prezenta pe teritoriu a unei persoane, iar Guvernul a transmis Presedintiei un material al Ministerului de Interne privind activitatea liderului Jobbik, presedintele Basescu putand actiona in acest sens daca i-a "reevaluat" pe acesta si pe Laszlo Tokes.

Luni seara, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucisi in 1854, organizata la Targu Mures, CNS cerand autonomia Tinutului Secuiesc, dar si inceperea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Participantii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore si jumatate, in fata Monumentului Secuilor Martiri, dupa care presedintele CNS i-a indemnat pe manifestanti sa se deplaseze pe trotuar spre centrul orasului. Participantii au pornit in mars strigand "Hungaria", "Sa piara Trianonul" si "Autonomia".

In timpul manifestatiei, mai multe persoane imbracate in tricouri cu insemnele organizatiei "64 de Comitate" (HVIM), veniti din Ungaria, s-au certat si imbrancit cu jandarmii, la un moment dat aruncandu-se cu petarde.

Strainii care prezinta un pericol pentru ordinea publica din Romania pot fi opriti de autoritatile de frontiera sa intre pe teritoriul tarii, se arata in OUG 194/2002, care reglementeaza regimul strainilor in Romania.

La articolul 6 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 194/2002, se mentioneaza conditiile cu privire la intrarea strainilor in Romania.

Astfel, cetatenii straini sunt obligati prin lege sa aiba, printre altele, un document valabil de trecere a frontierei, care este acceptat de statul roman, sa nu fie inclusi in categoria strainilor impotriva carora s-a instituit masura interzicerii intrarii in tara noastra sau care au fost declarati indezirabili si sa nu prezinte "un pericol pentru apararea si siguranta nationala, ordinea, sanatatea ori morala publica".

Acelasi act normativ mentioneaza la articolul 4, privind obligatiile strainilor aflati pe teritoriul Romaniei, ca acestia "nu pot organiza partide politice ori alte organizatii sau grupari similare acestora si nici nu pot face parte din acestea, nu pot ocupa functii si demnitati publice si nu pot initia, organiza sau participa la manifestatii ori intruniri care aduc atingere ordinii publice sau sigurantei nationale".

In acelasi timp, "strainii nu pot finanta partide, organizatii, grupari sau manifestatii ori intruniri".

mediafax.ro

jobbik mai dajbog cauza penala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1100 (s) | 34 queries | Mysql time :0.037619 (s)