News Flash:

Mai sunt cateva zile pana cand senatorii si deputatii vasluieni revin la munca.Pomeni electorale fara numar

30 August 2016
1538 Vizualizari | 0 Comentarii
Liderii de grup au primit ordin de la presedintii lor sa inventarieze toate documentele care zac prin sertare. Pentru unii nu e graba. Liberalii spun ca abia in prima zi a sesiunii vor stabili prioritatile. Cum era de asteptat inainte de alegeri unele proiecte contin "pomeni electorale", pomeni care urmeaza sa fie discutate odata cu intoarcerea senatorilor si deputatilor din vacanta, pentru ultima sesiune a actualei legislaturi.

Revenirea din vacanta a celor 13 parlamentari vasluieni se anunta astfel una linistita. Este pentru unii dintre ei ultimul mandat asa ca isi vor lua „adio” de la Parlament. 680 de proiecte de lege au fost depuse anul acesta la Camera Deputatilor si la Senat. 235 nici macar nu au fost repartizate comisiilor. Sesiunea parlamentara va incepe joi. Va fi de altfel si singura zi in care senatorii si deputatii vasluieni vor lucra pentru ca apoi urmeaza weekendul si vor reveni in judet. Senatorii si deputatii au, teoretic, enorm de lucru in cele trei luni ale sesiunii parlamentare de toamna. Problema este ca peste cateva saptamani incepe campania electorala, iar alesii vor sta mai mult prin teritoriu decat la Camere. Dupa ce au avut grija sa-si voteze pensii speciale, alesii au pregatit pentru ultima sesiune a acestui Parlament o serie de alte legi care ar oferi beneficii unor categorii sociale sau profesionale- de la profesori, personal medical pana la indemnizatii pentru mame sau persoane asistate social. Asa se face ca unele proiecte contin "pomeni electorale", pomeni care urmeaza sa fie discutate odata cu intoarcerea acestora din vacanta, pentru ultima sesiune a actualei legislaturi.

Pensii speciale pentru profesori

Senatorii vor incepe sesiunea cu un vot privind introducerea pensiilor speciale pentru profesori. Proiectul a trecut deja de etapa dezbaterilor in plen, votul final urmand sa fie dat in prima saptamana a sesiunii. Potrivit Raportului dat de comisiile de invatamant si de munca din Senat, proiectul initial, care se referea doar la acordarea pensiilor de serviciu pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar, a fost extins la intreg personalul didactic din invatamant. Astfel, profesorii cu o vechime efectiva de 30 de ani in invatamant, vor beneficia, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni. Raportul celor doua comisii introduce si pensiile de urmas. "La decesul sustinatorului sotul sau sotia si copii in varsta de pana la 16 ani sau daca continua studiile pana la 26 de ani beneficiaza de pensie de urmas, in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii, din pensia de serviciu in plata sau la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, actualizata, dupa caz", se arata in raportul dat de cele doua comisii. In cazul in care cuantumul pensiei de serviciu este mai mic decat cel al pensiei din sistemul public, se acorda cuantumul cel mai avantajos.

Valorificarea tichetelor de calatorie

Un senator PSD este initiatorul unui proiect de lege, adoptat de Senat si aflat la comisii la Camera, potrivit caruia pensionarii si persoanele cu handicap grav si cu handicap accentuat pot solicita compensarea in bani a 50% din contravaloarea tichetelor de calatorie pe un an calendaristic. Comisia juridica, Comisia pentru sanatate si Comisia pentru egalitatea de sanse au avizat favorabil proiectul, care este respins de Guvern, in timp ce Consiliul legislativ a avizat si el negativ initiativa.

A 13-a pensie si ajutoare pentru plata utilitatilor

O alta intiativa apartine unui grup de 34 de parlamentari de la PSD si UNPR (partid care a fost absorbit de PMP). Proiectul prevede acordarea anual, la cerere, a celei de-a 13-a pensie pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie si care nu realizeaza alte venituri. Proiectul a fost respins de Senat si va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor, ca for decizional. Autoritatile publice locale ar putea aproba ajutoare pentru energie termica, gaze naturale, energie si combustibili solizi sau petrolieri persoanelor vulnerabile si celor aflate in dificultate in sezonul rece, potrivit unui proiect de lege initiat de trei parlamentari de la PNL. Un alt proiect de lege aflat la comisii la Camera Deputatilor prevede ca persoanele singure care provin din sistemul de protectie sociala sa beneficieze de o majorare cu 100% a cuantumului ajutorului social pana la implinirea varstei de 26 de ani, iar daca nu au locuinta, majorarea este de 200%, Potrivit expunerii de motive, de aceasta lege ar urma sa beneficieze peste 280.000 de persoane.

Sporuri pentru bugetari

Senatorii mai propun ca persoanele cu functii bugetare in sanatate sa primeasca pentru conditii deosebit de periculoase un spor de 45-48% din salariul de baza, iar pentru asistenta medicala de urgenta si transport sanitar sporul sa fie de 60-100% din salariul de baza. De asemenea, persoanele cu functii bugetare in aparare, ordine publica si siguranta nationala beneficiaza de prime calculate la solda de functie/salariul de functie/salariul de baza. Persoanele care au locuri de munca sau operatiuni deosebit de periculoase primesc un spor de 37-50%, cele cu locuri de munca in conditi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de munca in conditii periculoase – pana la 16%. Proiectul a fost adoptat de Senat si se afla la comisii la Camera. PNL a initiat doua proiecte de lege prin care adultii cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, adultii cu handicap accentuat 50% din salariul minim, iar adultii cu handicap mediu in cuantum de 25% din salariul mimin. De asemenea, proiectul de lege prevede actualizarea anuala a cuantumului drepturilor cu indicele cresterii preturilor si cu indicele cresterii salariului minim pe economie. Al doilea proiect initiat de liberali prevede ca apartinatorii persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de plata impozitelor pe cladirile de domiciliu sau pe masini. in Romania sunt in jur de 700.000 de persoane adulte cu handicap, potrivit unei statistici publicata de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati.

O initiativa legislativa depusa la Senat prevede reintroducerea cosului minim de consum lunar pentru o gospodarie de marime medie (totalitatea cheltuielilor necesare traiului intr-o luna prin cumpararea de produse alimentare, nealimentare si servicii). Acesta se evalueaza trimestrial de Institutul National de Statistica si Studii Economice, valoarea fiind aprobata prin hotarare a Guvernului. Impactul bugetar al acestei initiative se va regasi in salariul mimin pe economie, care ar putea creste in functie de valoarea cosului minim. Proiectul de lege, sustinut de 57 de parlamentari de la toate grupurile si aflat in procedura de urgenta, este in dezbatere publica pe site-ul Senatului din 5 aprilie.

Cresterea valorii punctului de pensie

O alta initiativa legislativa cu impact asupra bugetului de stat prevede ca "valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 40% din castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 iulie 2017". Legea privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca valoarea punctului de pensie este de 732,8 lei. Proiectul de lege este sustinut de 93 de parlamentari. O alta initiativa presupune ca persoanele care au venit lunar brut pana in 2.500 de lei, daca nu au persoane in intretinere, sa beneficieze de o deducere personala de 300 de lei, cele cu o persoana in intretinere de 400 de lei, iar daca este vorba despre un minor, de 875 de lei. Persoanele cu doua persoane in intretinere vor beneficia de o deducere personala de 500 de lei, iar daca una din cele doua persoane este minora, de 875 lei, iar daca ambele sunt de 1.125. Pentru contribuabilii cu venituri lunare brute cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 de lei deducerile vor fi degresive fata de cele de mai sus si vor fi stabilite prin ordin al ministrului Finantelor. Deputatii vor trebui sa decida si asupra cresterii valorii unui tichet de masa de la 9,41 la 13 lei, proiectul fiind adoptat deja de Senat.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 34 queries | Mysql time :0.043113 (s)