vineri, 19 aprilie, 2024

Mai sunt doar cateva ore pana cand credinciosii de rit vechi vor celebra trecerea in noul an. Iata ce trebuie sa faci sa scapi de ghinion

Distribuie:

Publicat:

La doua saptamani dupa petrecerile "oficiale" de Revelion, urmeaza aceeasi sarbatoare pentru ortodocsii de rit vechi. Ei vor celebra trecerea in noul an in aceasta noaptea, dupa calendarul Iulian. Revelionul pe rit vechi. Traditii si obiceiuri. Peste 30.000 de credinciosi de rit vechi din randul comunitatilor de sarbi, ucraineni si bulgari din Timis sarbatoresc in noaptea de duminica spre luni Revelionul, pregatirile pentru trecerea in noul an fiind in plina desfasurare. Revelionul pe rit vechi. Traditii si obiceiuri. Cei mai multi sarbi din Timisoara vor marca trecerea in noul an in restaurante care vin in intampinarea acestora cu meniuri traditionale, ei avand prilejul sa-si ureze de doua ori "Srecna Nova Godina!" (''La Multi Ani!''), dupa ora oficiala a Bucurestiului si cea a Belgradului.

Revelionul pe rit vechi. Traditii si obiceiuri. Iavor Radovancovici, reprezentantul unui cunoscut restaurant cu specific sarbesc din Timisoara, a declarat ca a invitat si in acest an "muzicieni de marca, orchestra de tamburasi din Kikinda, solista Miriana Jovicin, o voce mult apreciata de banateni, si, invitata speciala, o vedeta din Serbia, Zlata Djurkovic, insotita de solistul vocal Vuk Petkovic si de instrumentistii Rada Radoslav si Ivan Vasiljevic". Din meniu nu vor lipsi preparatele traditionale, cum ar fi ardeiul umplut cu caimac, gustare cu mezeluri sarbesti, pestele cu legume, snitelul Karadjordje, muschiuletul invelit in sunca, cartofii sarbesti, ramstek, piept de pui in prapure, cotlet de porc umplut in prapure, curcubeu de muraturi si vin rosu, din belsug, salate sarbesti, zacusca sarbeasca, specialitati de afumaturi sau celebrul tort cu nuca si ghibanita, nelipsita tuica de gutui si vin rosu. "Una dintre traditiile la care sarbii tin foarte mult in noaptea de Anul Nou este dansul tigancilor, despre care se crede ca aduce noroc pentru tot anul. Iar pentru a scapa de necazul si ghinioanele din anul care a trecut, sarbii obisnuiesc sa sparga de podele paharele din care au baut prima sampanie in noul an, fiind convinsi ca astfel vor fi sanatosi si norocosi pana la Revelionul urmator. Si, pentru ca in prima zi a anului nou este si praznicul Sfantului Vasile cel Mare, nu va lipsi colacul cu multe nuci si stafide", mai spune Iavor Radovancovici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img