News Flash:

Majoritatea monumentelor istorice din judetul Vaslui - trebuie reabilitate de urgenta

18 Iunie 2015
3507 Vizualizari | 0 Comentarii
Specialistii atrag atentia cu privire la starea precara a monumentelor istorice
Directorul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC) Vaslui, Corina Ursache, a prezentat  in cadrul sedintei Colegiului Prefectural un raport cu privire la situatia monumentelor istorice de pe raza judetului, precizand ca multe dintre acestea necesita urgent lucrari de reabilitare. In ceea ce priveste monumentele istorice care au beneficiat sau beneficiaza de proiecte de resaturare  si conservare, altele decat cele inscrise in Planul National de Restaurare, conducerea DJC a precizat ca numarul acestora a scazut, in cursul  anului 2014, fiind avizate doar cinci astfel de interventii. Exista si situatii in care proiecte  avizate in anii anteriori nu au fost puse in practica din cauza lipsei fondurilor.

„In acest context, am initiat campania 'Sa incercam impreuna!', care isi propune sa semnaleze starea precara de conservare a monumentelor istorice din judet, dar, in acelasi timp, sa aduca in atentia publicului cladirile valoroase de pe teritoriul Vasluiului. Avem un tezaur primit mostenire care este, din pacate, afectat de trecerea timpului si ar fi pacat ca el sa se piarda. Atributiile institutiei se limiteaza la actiuni de inventariere si de monitorizare a starii de conservare, de informare si de verificare a respectarii legislatiei specifice, precum si de punere in valoare a monumentelor istorice. Trebuie sa gasim impreuna solutii pentru ca aceste cladiri sa nu se piarda”, a declarat Corina Ursache. Dirctorul DJC Vaslui a precizat ca anul trecut s-a inceput un demers pentru preluarea cu titlu gratuit de catre Consiliul Judetean a Conacului Roset – Bals din satul Pribesti, cea mai veche cladire de arhitectura civila din judet,pentru ca acest monument sa poata beneficia de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene, in vederea reabilitarii lui si a includerii in circuitul turistic.

„Anul acesta, Institutul National al Patrimoniului ne-a comunicat ca este de acord cu cedarea imobilului catre autoritatile judetene, iar in aceasta perioada au loc discutii in vederea inceperii  etapelor prevazute de lege in aceasta situatie.Speram ca dupa finalizarea formalitatilor, Consiliul Judetean Vaslui va putea restaura monumentul istoric printr-un proiect cu finantare europeana”, a mai spus Corina Ursache.  Toate obiectivele - cladiri, situri arheologice, monumente de for public, cu o importanta arhitecturala aparte si cu o semnificatie istorica deosebita - sunt incluse in Lista monumentelor istorice, care cuprinde monumentele protejate de lege si cu un statut special din intreaga tara. Din judetul Vaslui, in Lista monumentelor istorice sunt inscrise 438 de obiective, dintre care 81 de categorie A, adica de interes national si 357 de categorie B, de interes local. Trei astfel de monumente sunt incluse in Planul National de Restaurare.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1402 (s) | 34 queries | Mysql time :0.023627 (s)