marți, 19 martie, 2024

„Maladia ideologiei si terapia Adevarului”, semnata de Parintele Episcop Ignatie al Husilor

Distribuie:

Publicat:

Volumul „Maladia ideologiei si terapia Adevarului”, semnat de Preasfintitul Parinte Episcop Ignatie, este ultima aparitie a Editurii Horeb a Episcopiei Husilor.

Lucrarea insumeaza mai multe luari de pozitie, aparute, in mediul online, pe parcursul anilor 2018-2020. Au fost scrise contextual, ca raspuns la diferite provocari ale ideologiei marxismului cultural, care, cand sub masca falsei tolerante, cand sub masca „salvatorului de serviciu”, care vrea „binele” celorlalti prin apelul viclean la diversitate, insinueaza faptul ca singura optiune „viabila” a prezentului ar fi „omul nou”, despuiat de „corsetul” traditiei, ordinii si autoritatii spirituale. Adica, o reinviere si reinventare a vechilor ideologii totalitare si atee.

Volumul de fata este structurat in doua parti: „Adevarul si ideologia” si „Actul credintei intre rigorile pandemiei si asaltul secularismului”, ambele avand ca numitor comun detectarea pericolului ereziei de a ideologiza totul in detrimentul asumarii alternativei de a trai si gandi viata prin prisma Evangheliei, ca preeminenta a exeperientei asupra cuvantului.

Prefata volumului este semnata de domnul Teodor Baconschi, care, printre altele, afirma:  „Scrisul chiriarhului dovedește că Ortodoxia nu rimează cu fundamentalismul, dar nici cu relativismul, că Biserica e suma mădularelor sale – deci că nu suferă reducții clericaliste – dar mai ales că încercările secularismului agresiv nu se tratează prin victimizare, ci prin nădejde curajoasă în Pronia divină, care ne cheamă să-i fim martori.

Fie că redactează scrisori pastorale, articole de gazetă, studii sau simple postări pe social media, autorul ne învață, străin de orice patos dolorist, că urmarea lui Hristos e asumarea cu demnitate a Crucii Sale.

Dumnezeu nu are cu noi o învoială hedonistă, nu e garantul transcendent al capriciilor noastre, în căutarea egoistă a unor averi și fericiri lumești. El este Cel ce este și Acela întru care toate, laolaltă cu noi, subzistă, suferă, se împlinesc și drumețesc spre veșnicie.

Preasfințitul Ignatie al Hușilor le amintește creștinilor (de la confrații sinodali, până la elevul isteț care-și caută scopul) că avem datoria să oferim lumii smintite de azi o ”alternativă bună, frumoasă, autentică, inteligentă și necrispată”: nu sunt acestea atributele Evangheliei perene?”

Cartea se doreste a fi un manifest al firescului din noi, o invitatie la prudenta, la moderatie si la libertatea unei vieti traite ca dar al lui Dumnezeu si bucurie pentru semenii nostri, precum si un semnal de alarma asupra faptului ca am intrat in epoca demonetizarii valorilor inalte ale adevarului despre Dumnezeu si om.

Volumul va putea fi achizitionat, in curand, din magazinele de profil si de la pangarele bisericilor din eparhie.

Toate fondurile obtinute din vanzarea acestei carti vor fi folosite pentru sustinerea activitatilor social-caritative ale Episcopiei Husilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img