marți, 19 martie, 2024

Mamografia cu rezultat fals-negativ: ce e de facut?

Distribuie:

Publicat:

Ce este de făcut în cazul în care apar erori în rezultatul unei mamografii ne explică dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică.

Deși este recomandarea de bază a medicilor pentru depistarea cancerului la sân, mamografia nu este, totuși, o investigație infailibilă. Ce este de făcut în cazul în care apar erori în rezultatul acestei investigații ne explică dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică.

Mamografia este investigația imagistică recomandată ca rutină femeilor peste 40 de ani pentru depistarea cancerului la sân sau femeilor sub această vârstă care prezintă semne clinice ale bolii. Faptul că este atât de recomandată de specialiști nu oferă, totuși, o garanție a acurateței rezultatului său: există cazuri în care mamografia unei paciente poate fi interpretată greșit ca fiind negativă pentru cancer.

„Aceste cazuri se numesc fals-negative și se întâmplă în 10-20% dintre cancerele la sân. Aici ne referim strict la mamografiile de screening, în care nu există vreun semn clinic pentru că, în momentul în care tumora devine palpabilă, de exemplu, rata de fals-negativ este mult diminuată. Desigur, situația este indezirabilă, dar, oricât ne-am strădui, este inevitabilă. Iar scopul fiecărui caz dificil este să se identifice greșelile și să fie remediate, pe cât posibil”, spune dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică.Conitnuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img