marți, 16 aprilie, 2024

MANANCI CARTOFI? Anunt-soc pentru toti ROMANII

Distribuie:

Publicat:

Productia autohtona de cartofi este pusa in pericol de aberatiile sistemelor Agentiei de Plati, dar si de legislatia fiscala in vigoare, atrag  atentia Asociatiile de fermieri. Pentru a putea beneficia de sprijinul cuplat pe produs de la Agentia de Plati pentru Agricultura, acestia trebuie sa-si cumpere propriile seminte cu TVA de 20% sau sa o achizitioneze de la terti, desi si-o pot produce singuri.

Fermierii romani care cultiva cartofi au ajuns in situatia de a fi nevoiti sa cumpere declarativ, de la ei insisi, seminte cu TVA de 20%,  atrage atentia Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR.

Situatia, spun acestia, este cauzata de o disfunctionalitate a modulului Agentiei de Plati pentru Agricultura (APIA) care nu ofera fermierilor optiunea de a declara ca folosesc seminte din productie proprie. “Daca un producator de cartofi de samanta solicita sprijinul cuplat, in modulul APIA nu are optiunea sa declare ca a folosit seminte din productia proprie. Singura optiune e sa declare ca a folosit samanta cumparata. Producatorii trebuie sa-si refactureze semintele din productia proprie cu TVA 20%, pentru ca la cartofii de samanta TVA nu s-a redus. Prin diferenta de TVA intre cartoful de consum (9%) si cartoful de samanta (20%) nu se incurajeaza sub nici o forma utilizarea materialului certificat produs in Romania deoarece nici un producator de cartof de consum nu este dispus sa plateasca o diferenta de pret de 11%. Prin urmare, se vor orienta catre un cartof marunt de consum, impropriu spus “samanta”. Neutilizarea unui material certificat la plantare este cauza principala a productiilor mici la nivel national, fapt care ne situeaza pe ultimul loc in Europa “, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.

Asociatia cere astfel Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor sa rezolve problema producatorilor de cartofi, obligati sa cumpere semintele de cartofi din productia proprie cu TVA 20%.  “AGROSTAR cere adoptarea urgenta a unor masuri care sa vina in sprijinul producatorilor romani de cartofi. Cerem fie reducerea TVA la 9% la cartoful de samanta, fie masuri care sa conduca la reducerea costurilor”, transmite Asociatia, printr-un comunicat.

O alta problema. Nu pot insaminta din productia proprie

O alta problema cu care se confrunta producatorii de cartofi este aceea ca, pentru a beneficia de sprijinul cuplat, li se impune valorificarea si folosirea a cel putin 20 de tone de samanta/hectar, dovada facandu-se cu facturi fiscale sau fila din carnetul de comercializare. “Practic, producatorii de cartofi, pentru a putea beneficia de sprijin cuplat, trebuie sa faca dovada comercializarii unei cantitati de 20 tone/ha fara a putea sa insamanteze seminte din productia proprie”, explica oficialii Asociatiei care propun scaderea cantitatii de la 20 tone/ha la 15 tone/ha si posibilitatea folosirii semintelor din productia proprie la infiintarea de noi culturi.

Probleme cu Fiscul

Totodata, mai spune Agrostar, legislatia fiscala nu tine cont de realitatea agricola si nu este adaptata la specificul activitatii agricole. “Organele de control fiscal considera ca producatorul agricol care isi valorifica productia proprie catre persoane juridice exercita activitate de comert cu ridicata. Daca acelasi producator isi valorifica productia catre persoane fizice, se va considera activitate de comert cu amanuntul si este obligat sa faca acest lucru in alta structura (suprafata) de vanzare, cu gestiune separata si cu aplicarea unui adaos, in cadrul aceleiasi unitati (O.G nr. 99/2000). Tinand cont de faptul ca produsele agricole se pastreaza in conditii speciale, cu climat controlat, consideram aceasta abordare profund incorecta si deloc practica. Acest lucru nu se intampla la marii comercianti tip cash&carry unde comercializarea se face din acelasi spatiu catre orice tip de client, exceptie de la regula prevazuta expres de lege. De asemenea, valorificarea produselor agricole de catre fermieri, indiferent ca se face catre persoane fizice sau juridice, nu se face la bucata sau la kilogram, drept urmare nu poate fi considerata desfacere cu amanuntul”, spune Agrostar.

Romania isi asigura in prezent doar 40% din necesarul de consum.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img