miercuri, 27 martie, 2024

Manevre militare in Marea Chinei de Sud

Distribuie:

Publicat:

Rusia si China demareaza astazi ample manevre militare navale in Marea Chinei de Sud, in apropierea unei zone care este contestata de mai multe state riverane. Distrugatoare, submarine, avioane, elicoptere ale fortelor navale si blindate amfibii din Rusia si China vor participa timp de opt zile la exercitiile militare din Marea Chinei de Sud, scrie Sputniknews.com. Este o demonstratie de forta adresata atat statelor riverane, care revendica mai multe insule la concurenta cu China, cat si SUA, care desfasoara frecvent nave de razboi in regiune in numele apararii libertatii de navigatie.

Tipurile de manevre nu lasa urme de indoiala asupra intentiilor. Exercitiile se vor concentra asupra simularii unor actiuni comune de aparare aeriana, precum si “de preluare a controlului” asupra unor insule si recife, potrivit marinei chineze. China revendica cea mai mare parte Marii Chinei de Sud si a construit acolo insule artificiale capabile sa gazduiasca infrastructuri militare. Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a decis in luna iulie ca Beijingul nu are niciun drept istoric din punct de vedere juridic sa pretinda extinderea spatiului sau maritim in disputa cu Filipinele.

China a contestat decizia, declarand-o “nula si neavenita”. Beijingul a amenintat ca va reactiona in mod “decisiv” in cazul in care alte tari vor adopta “masuri provocatoare impotriva intereselor securitatii Chinei”. Pentru Rusia, acesta este al doilea set de manevre militare in doar doua saptamani – dupa cele abia incheiate in Marea Neagra si Caspica. Cooperarea militara dintre Moscova si Beijing s-a intensificat in ultimii ani. In 2015, cele doua tari au organizat primele manevre comune in Marea NEagra si cea Mediterana. Anul acesta, in august, Rusia si China au mai participat la manevre navale si aeriene comune in largul Extremului Orient rus.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img